Tog ut 100 000 ur musikförening

Nyheter Skatteverket började intressera sig för musikföreningen, som är registrerad i Kristianstad, när det visade sig att det fanns oredovisade inkomster från verksamheten.
Publicerad 5 augusti 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

Skatteverket började intressera sig för musikföreningen, som är registrerad i Kristianstad, när det visade sig att det fanns oredovisade inkomster från verksamheten. Av utredningen framgår det att bokföring och kassaregister saknades. Kontaktöverskottet för 2007 var lågt, och kontrolluppgifter till företrädarna saknades. Skatteverket anmärker på en lång rad brister. – Föreningens redovisning innehåller allvarliga brister, skriver Skatteverket i sitt senaste omprövningsbeslut i ärendet. Företrädarna för föreningen, ett par från Östra Göinge kommun, säger att "snälla människor har lånat ut pengar i hopp om att föreningens verksamhet en dag ska gå med vinst". Skatteverket har inte kunnat bekräfta dessa uppgifterna, och anser att föreningen är skattskyldig för inkomstskatt, mervärdesskatt och för arbetsgivaravgifter. Verksamhetens netto har skönsmässigt uppskattats till 100 000 kronor per år för beskattningsåret 2007. Enligt Skatteverket är nettot att betrakta som lön, som företrädarna har tagit ut från föreningen. – De har tagit ut minst 100 000 kronor i lön från föreningen för att klara sina privata levnadskostnader, anser verket. Skatteverket har beslutat höja inkomsten av tjänst med 50 000 kronor för var och en av makarna. Dessutom ska de betala ett skattetillägg på 40 procent på den skatt som tas ut.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.