Vem är Ronja Rövardotter?

Personligt Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter kom ut 1981 och handlar om en tioårig tjej som är dotter till en rövarhövding.
Personligt • Publicerad 6 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Dan Håfström och Hanna Zetterberg spelar rollerna som Ronja och Birk. Foto: STEFAN LINDBLOM/SCANPIX
Dan Håfström och Hanna Zetterberg spelar rollerna som Ronja och Birk. Foto: STEFAN LINDBLOM/SCANPIX

Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter kom ut 1981 och handlar om en tioårig tjej som är dotter till en rövarhövding. Då Ronja föddes blev pappa Mattis vild av lycka över att ätten skulle leva vidare och få en ny rövarhövding. Ronja var en fridsam liten rövarflicka, mycket bestämd och modig. Hon skickades tidigt ut i skogen för att lära känna farorna som lurar där. Romanen bjuder på många minnesvärda filurer, som som Skalle-Per, vildvittrorna och rumpnissarna, som säger: "Voffor gör di på detta viset? Ronja blir kompis med värsta fienden, rövarsonen Birk. Det får svåra konsekvenser, men deras vänskap övervinner allt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.