Hus, trädgårdar och möten visas upp under Bodagarna

Nyheter – Bland villa- och lägenhetsvisningar finns ett sommarhus mitt i Broby, ett nedplockat timmerhus som byggts upp igen i Bössebacken utanför Hanaskog och flera nyrenoverade lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget Klockaren i både Hanaskog och Broby.
Publicerad 7 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Inge Knutsson bjuder till visning i sin städesegröna trädgård på Fläderstigen i Knislinge under Bodagarna. Arkivbild: KATARINA BEXELL
Inge Knutsson bjuder till visning i sin städesegröna trädgård på Fläderstigen i Knislinge under Bodagarna. Arkivbild: KATARINA BEXELL

– Bland villa- och lägenhetsvisningar finns ett sommarhus mitt i Broby, ett nedplockat timmerhus som byggts upp igen i Bössebacken utanför Hanaskog och flera nyrenoverade lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget Klockaren i både Hanaskog och Broby. Trädgårdar visas också upp. Här återfinns Knutssons trädgård i Knislinge som har varit med i flera år. Nyheter är Denningarums gård som visar upp 200 äppelsorter i en ny visningsträdgård och krukmakeriet Lerkärlet i Nöbbelöv där Göran Bengtsson visar hur hans trädgårdskonst kan användas, berättar Elisabeth i ett rasande tempo.

Årets Bodagar har även mötesplatser som tema. – Sådana har vi en hel uppsjö. Kommunens egen nya träffpunkt Göinge Direkt håller öppet hus. Nya kulturhuset Vita Skolan i Broby vill också visa upp sig liksom Pappersbruket i Östanå som just helrenoverats och byggts om till konferensanläggning. Broby hembygdspark är en annan träffpunkt som håller öppet hus, berättar Elisabeth. Göinge hembygdsförenings ordförande Sven Jensén är involverad i en mer udda programpunkt som kallas "I nygamla hjulspår". – Sven har lyckats hitta en buss från 1982 som ska köra guidade rundor från Broby kyrka till Haraberga och Emmislöv. En busslinje som lades ned under just 80-talet. Den som kommer klädd i tidstypiska 80-talskläder får åka med gratis, berättar Elisabeth.

På Broby torg kommer det att bli familjefest med mycket musik för alla smaker. – Vi börjar med allsång under Emil Sigfridssons ledning den första lördagen och fortsätter med välkände Danne Stråhed. Dagen därpå äntrar Niclas Wahlgren Wahlgren scenen, berättar Elisabeth som också puffar för helgen därpå då det blir Göingeafton med en lokal variant av TV-programmet "På spåret" och utdelning av utmärkelser som årets Göing och årets företagare. En fest som ska hållas i ett stort cirkustält utanför sporthallen i Broby. – I sporthallen blir det företagsmässa där Göinge varuhus medlemmar visar upp sig och även gör affärer. Givetvis återkommer Barnens marknad där unga entreprenörer kan göra sina första affärer genom att sälja leksaker och annat, säger Elisabeth Rosengren.

Vad kostar då kalaset? – Vi har lagt samman pengapåsarna för Bodagarna och Göingeafton samt fått lite andra tillskott i kassan. Jag har har inte siffrorna i huvudet men det handlar om mindre än 300 000 kronor, säger hon.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.