Jordbruksverket ger oväntat sitt stöd

Hässleholm - Äntligen börjar det hända något!
Hässleholm • Publicerad 7 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Per Fredholm som driver vinodling i Mjölkalånga gläds åt Jordbruksverkets inställning. De senaste åren har han och hans familj köpt in fler stockar och hoppas inom en snar framtid kunna sälja sina produkter hemma på gården. Arkivbild: Helene Nordgren
Per Fredholm som driver vinodling i Mjölkalånga gläds åt Jordbruksverkets inställning. De senaste åren har han och hans familj köpt in fler stockar och hoppas inom en snar framtid kunna sälja sina produkter hemma på gården. Arkivbild: Helene Nordgren

- Äntligen börjar det hända något! säger en förhoppningsfull Per Fredholm i Mjölkalånga. Regeringens utredare sågade tidigare i år förslaget att gårdarna själva skulle få sälja sin egentillverkade alkohol. Men när utredningen nu är ute på remiss får producenterna oväntat stöd från Jordbruksverket. Där anser man nämligen att gårdsförsäljning skulle kunna gynna landsbygden. - Per Fredholm har tillsammans med Per och Ronny Persson utanför Åhus i flera år utövat påtryckningar på riksdag och regering för att få en öppning till stånd. - Gårdsförsäljning fungerar ju i andra länder. Finland har till exempel monopol liksom vi men där får odlarna sälja fruktviner på gården. Det är dessutom häftigt med en landskapsbild där man kan se vinodlingar i Skåne; det blir en turistattraktion samtidigt som det också kan skapa arbetstillfällen, säger Per Fredholm, som på gården i Mjölkalånga har hela 400 vinstockar. Här på Chateau Tyringe odlas tre druvsorter: de blåa Rondo och Siramé samt den gröna Solaris. Om ett par år hoppas familjen kunna sälja till såväl Systembolag som restauranger och privatpersoner. Men vad säger Per Fredholm om folkhälsoargumentet? Ja, för det första är det snarare folk med ett genuint intresse för vin som besöker vingården, menar han, än människor med alkoholproblem. - Och för det andra kommer svenskt vin aldrig att bli billigt utan kosta från 150 kronor för en halvliter. De som är intresserade av att fylla sig med alkohol köper förstås annat. Men saken är långtifrån avgjord. Regeringen väntas lägga fram sitt förslag till riksdagen tidigast i höst. Fram tills dess håller Per Fredholm optimistiskt tummarna. - Vi kommer säkert att se en förändring inom en snar framtid. Jag har svårt att tro att de skulle klara att stå emot länge till, säger han.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.