Många munnar ska mättas

Personligt Nypotatisen har börjat sina i våra skafferier och affärer.
Personligt • Publicerad 7 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Jörgen Alström
Foto: Jörgen Alström

Nypotatisen har börjat sina i våra skafferier och affärer. "Sill och päror"- säsongen är över för i år. Nu väntar vinterpotatisen som så smått har börjat skördas. Men det är inget att hänga läpp för, med den kommer ju potatismosen! – Förr åt man i princip bara kokt potatis. Men idag finns det så många sätt att tillaga den på så man tröttnar ju inte, säger Göran Nilsson som driver Östergård utanför Vinslöv. Där odlar han potatis och levererar till både affärer och restauranger inom ungefär sex mils radie. Göran är själv uppvuxen på en gård och är en van odlare. Han köpte Östergård 1991 och har odlat potatis i 20 år. – Än så länge ser skörden bra ut. Men det är svårt att säga, kommer det mycket regn framöver kan det skada den. Den stora skördemånaden är september då all potatis tas upp och förvaras under vintern och våren för att räcka till nästa skördesäsong. Framåt sensommaren får potatisen ett tydligare skal som måste skalas bort. På nypotatisen finns inte detta skal och många gånger räcker det att gnugga bort det översta skiktet. Övergången mellan sommar- och vintersorterna är i full gång i potatislanden. Göran Nilsson har ungefär 100 hektar potatisland. Det krävs att man som potatisodlare har mycket mark eftersom åkern där man odlar ena året måste vila några år framöver innan man kan sätta ny potatis. – Det löser jag och grannarna genom att byta marker med varandra efter vad man odlar. På detta sättet kan Göran odla potatis på grannens mark och grannen kan odla säd på Görans mark exempelvis. Året därpå skiftar de igen.

är enligt Göran 20 till 25 grader med lite regn emellanåt. – Det är hopplöst när det är 30 till 35 grader i sju veckor till exempel. Det är inget bra väder för potatisen. Jorden ska gödslas måttligt. I vanliga trädgårdar är problemet många gånger att man övergödslar, tror Göran. Potatisen trivs bäst när det är svalt och mörkt. Skulle den bli utsatt för solljus kan den bli grön. – Det är inte nyttigt att äta gröna potatisar, inte vidare gott heller eftersom de blir beska, förklarar Göran Nilsson. Potatis är billig mat och man får mycket mat för pengarna. Göran berättar att potatisförsäljningen minskade något när pasta och ris blev populärt men att den nu är på uppgång igen. 90 procent av potatisen i Sverige köps i lösvikt. Annat är det i andra länder där potatisen ofta säljs i färdigpackade påsar. Till hösten lagrar Göran Nilsson mellan 2 000 och 2 500 ton potatis. Det låter mycket men det ska räcka ända fram till nästkommande midsommar. – Vi brukar börja skörda nypotatisen veckan innan midsommar, berättar Göran. Framöver får vi alltså njuta av vinterpotatisen i väntan på nästa års nypotatis i hopp om att det blir en god skörd.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.