Fullt drag i busken på spelmansdagen

Nyheter Som vanligt på spelmansdagen var det spontana musicerandet i buskarna lika populärt som att lyssna på artisterna på scenen.
Publicerad 9 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Det blev snabbt ljud i busken på spelmansdagen i Lönsboda. Här är det bland andra Inge Malmberg (till höger) som klämmer i. Foto : ANDERS GRÖNLUND
Det blev snabbt ljud i busken på spelmansdagen i Lönsboda. Här är det bland andra Inge Malmberg (till höger) som klämmer i. Foto : ANDERS GRÖNLUND

Som vanligt på spelmansdagen var det spontana musicerandet i buskarna lika populärt som att lyssna på artisterna på scenen. – Det här är fjortonde året. Det började med att vi ville hedra Edvin Stjärnkvist med en spelkväll. Han har ju skänkt flera av sina dragspel till museet, berättar programsättaren Ingvar Schölin i Örkeneds hembygdsförening. Med åren har spelmansdagen fått en trogen publik och på söndagen var det välfyllt framför utescenen när spelmännen som allspel drog loss med årets upptakt, vals i G-dur av Bränd-Per. På programmet stod en lagom blandning med ett brett urval artister, alltifrån Kristin Eriksson, Sölvesborg, på durspel till gränsgänget Bygdespelarna – som gav en rad egna versioner svängiga schlagers från tiden det begav sig och– och Karlshamnskillen Thomas Lindberg med tuffa Elvistolkningar som specialitet. Tord Sölvesson som presenterade programmet gav också egna prov sina förmåga att hantera bälgaspelet. Till de yngsta på scenen hörde snart 17-åriga Marie Bengtsson, Vittsjö, som spelar fiol i Bygdespelarna. Det gör också storasyster Malin som dessutom tar fram saxofonen i bland. Stämmor och spelmansträffar har flickorna åkt på sedan de var små eftersom deras mamma spelar dragspel. Är inte det här musik för gubbar och gummor? – Nej, det är jättekul med gamla schlagers, tycker Marie Bengtsson. Kristin Eriksson stod på Lönsbodascenen för första gången. – Förut har jag suttit i publiken och spelat i busken, berättar Kristin som har musikaliskt påbrå från blandra morfadern Fridolf Kjellberg som också trakterade durspel.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.