Gymnasieskola hot för Älmhult

Nyheter Det är företaget Baggium utbildning AB som vill starta en friskola i Osby, men det väcker oro både bland politiker i Osby och Älmhult.
Publicerad 11 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Det är företaget Baggium utbildning AB som vill starta en friskola i Osby, men det väcker oro både bland politiker i Osby och Älmhult. Skolan är tänkt att starta läsåret 2010-2011 om förslaget går igenom hos Skolinspektionen. Det nya gymnasiet är tänkt att ha en praktiskt inriktning inom bland annat fordon, energi, hantverk och naturbruk. En stor del av utbildningen ska enligt ansökan vara förlagd på arbetsplatser. Oron hos grannkommunen ligger främst i att många elever från Osby läser på Haganässkolan och att de därför skulle få ovälkommen konkurrens. Haganässkolan ahr redan idag ett nedåtgående elevantal samtidigt som kostnaden per elev ökar. Dessutom har de redan märkt av att program fått stängas på grund av för få ansökningar. Så var fallet inom fordonsprogrammet samt inom barn- och fritid. Inte heller i Osby har beskedet om en ny skola mottagits positivt. I kommunens remissvar skriver de att elevantalet är på väg ner och att det inte finns någon realism i det underlag som Baggium lämnat från sig.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.