Modeshopping populärt i juli

Nyheter – Ökningen i juli var större än vi trott, jag tror att det beror på att många haft så kallad –hemester\", det vill säga semestrat hemma, samt att många utländska turister shoppat i Sverige, säger Mikael Sandström, vd för Svensk Handel Stil.
Publicerad 11 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

– Ökningen i juli var större än vi trott, jag tror att det beror på att många haft så kallad –hemester", det vill säga semestrat hemma, samt att många utländska turister shoppat i Sverige, säger Mikael Sandström, vd för Svensk Handel Stil. I juli ökade försäljningen av kläder med 11,3 procent och skor med 17 procent jämfört med samma månad i fjol, det visar Svensk Handel Stils blixtindex. Förutom att många semesterfirare ägnat sig åt shopping beror ökningen på att juli förra året var en mycket svag försäljningsmånad och att handeln nu återhämtat sig. Hittills i år har modehandeln gått upp och ner. I januari, februari och maj minskade försäljningen, i mars pekade kläder och skor åt olika håll, och i april, juni och juli pekade alla siffror uppåt. Totalt sett har handeln ökat något efter årets första sju månader. – Vi mäter i korta perioder, därför går det ofta upp och ner. Dessutom beror månadssiffrorna på hur många handelsdagar varje månad har, den så kallade kalendereffekten. Den gör också att vi ofta kan förutspå hur nästa månad kommer bli, säger Mikael Sandström. Och prognosen för augusti är att vi inte kommer att shoppa lika mycket som i juli. – Många butiker har sålt slut på reavarorna och vågar inte hålla sig med stora lager. Därför kommer siffrorna sannolikt att vara sämre den här månaden, säger Sandström.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.