Prinsessan Madeleine förlovar sig

Kultur och Nöje - I dag tillkännages förlovningen och vid ett pressmöte vid Solliden på Öland senare i dag kommer de unga tu att träffa pressen och berätta om den glada händelsen, säger Nina Eldh, hovets presschef, till TT.
Publicerad 11 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix/Arkiv
Foto: Scanpix/Arkiv

- I dag tillkännages förlovningen och vid ett pressmöte vid Solliden på Öland senare i dag kommer de unga tu att träffa pressen och berätta om den glada händelsen, säger Nina Eldh, hovets presschef, till TT. Det finns, enligt Nina Eldh, ännu inga uppgifter på när bröllopet ska ske eller var paret ska bo efter bröllopet. Men en sak är säker — bröllopet kommer inte att hållas före kronprinsessans bröllop eller valet nästa år. - Det sker två stora händelser nästa år minst, och det kommer inte att hållas före de två händelserna, säger Nina Eldh. Enligt Eldh har förlovningen planerats en tid. - Sedan är det ju så att kungen enligt grundlagen bör ge sitt samtycke. Man ska även invänta regeringens samtycke och det har skett, säger Eldh. - Regeringen ska hålla ett extra regeringssammanträde under morgonen, säger Roberta Alenius, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt. Vid regeringssammanträdet ska frågan om prinsessan Madeleines giftermål med Jonas Bergström behandlas. TT: Är det någon risk för att regeringen säger nej? -- Nej, det skulle jag inte tro, säger Roberta Alenius.

träffade prinsessan Madeleine genom gemensamma bekanta hösten 2002. Hans artiga och belevade sätt sägs ha fallit kungaparet i smaken, särskilt kungen uppges ha en mycket varm och innerlig relation till Bergström. - De har ju känt varandra länge nu och när Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling nu har förlovat sig är det trevligt att de får göra detsamma. Kärleken smittar av sig, säger Nina Eldh. Sten Hedman, reporter som har bevakat hovet i många år, anser att förlovningen kom vid en konstig tidpunkt. Först med nyheten var Svensk Damtidning som skrev om förlovningen i måndags. - De har ju varit tillsammans i nästan åtta år så det var ju väntat att det skulle komma en förlovning men den kommer lite egendomligt. Det är lite märkligt att det skulle avslöjas på det här sättet, säger Sten Hedman till TT. Att giftermålet blir först efter valet nästa år tycker han också är förvånande. - Det är ännu underligare, men jag antar att de menar att det blir för mycket med två prinsessbröllop och att det kanske tar uppmärksamhet från valet. Då antar jag att det inte blir något bröllop förrän framåt senhösten. - Det är också konstigt att man har en så vansinnigt lång förlovning. Kungen och drottningen var ju bara förlovade i tre månader innan de gifte sig. Man kan ju inte säga att döttrarna har lika bråttom. TT: Vad säger du om den blivande maken? - Han är det perfekta valet, blivande advokat, klanderfri svensk övre medelklass. Ingen kan klaga på det. Han och kungen ska dessutom fungera väldigt bra tillsammans, säger Hedman. Jonas Bergström beskrivs av gamla klasskamrater och lärare i ordalag som "ambitiös" och "sympatisk". Bergström växte upp i Djursholm utanför Stockholm och var enligt samstämmiga uppgifter en flitig student med stort idrottsintresse. I ungdomen var han en lovande fotbollsspelare, och han spelar fortfarande gärna korpfotboll och golf. Fadern Claes driver två framgångsrika företag inom byggbranschen, varav Jonas mamma Elisabeth sitter i styrelsen för det ena. I familjen ingår också Jonas äldre bröder Ted och Peder. Jonas Bergström gick ut med toppbetyg från Danderyds gymnasium 1999 och tog jur kand-examen vid Stockholms universitet 2006. Han arbetar nu som jurist vid den prestigefyllda advokatbyrån Vinge i Stockholm.

Thérèse Amelie Josephine, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, föddes den 10 juni 1982. Hon är tredje och yngsta barnet till kung Carl Gustaf och drottning Silvia och nummer tre i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip. Hon tog studenten vid Enskilda gymnasiet 2001 och har därefter tagit en fil kand i konstvetenskap, etnologi och modern historia. Prinsessan växte upp på Drottningholms slott och har nu egen bostad vid hovstallarna i Stockholm. I slutet av juli i år tilldömdes Madeleine ett rekordskadestånd på 400 000 euro för artiklar i tysk skvallerpress, artiklar som bland annat ska ha handlat om påstådda graviditeter och äktenskapsplaner. Kungafamiljen har låtit hälsa att skadeståndet, som motsvarar 4,2 miljoner kronor, ska gå till välgörande ändamål. Mer information kommer

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.