Jättesamling av självporträtt visas i Tjörnarp

Kultur och Nöje - Det kan väl hända att något museum har samlat ihop fler självporträtt för någon enstaka utställning tidigare, men jag tror inte att det finns en stående samling som är större än min.
Publicerad 13 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Gustaf Eriksson
Foto: Gustaf Eriksson

- Det kan väl hända att något museum har samlat ihop fler självporträtt för någon enstaka utställning tidigare, men jag tror inte att det finns en stående samling som är större än min. Det säger Lommamålaren Arne Lindqvist när han visar runt i det stora Galleri Just nu i Tjörnap i närheten av Höör. Här hänger självporträtt av både kända och okända konstnärer. I samlingen finns verk av bland andra Lasse Åberg, skånske Johan Johansson och den tyske skulptören Waldemar Otto. Det äldsta poträttet är från i slutet av 1800-talet. - Den äldsta tavlan jag har är den där stora i mitten, säger Arne och pekar på en målning föreställande en man i jägarutstyrsel. - Det är konstnären Alois Hans Schram från Österrike. Han har målat sig själv som jägare, det var ganska vanligt på den tiden, fortsätter Arne. I den enorma samlingen finns också betydligt mer sentida verk. - Ett 30-tal av tavlorna här har aldrig visats förut. De därborta till exempel, de är gjorda av elever från Konstskolan i Kristianstad och visas för första gågen nu, säger Arne med en gest i riktning mot ett antal mindre porträtt på en vägg en bit bort. Det som visas på Tjörnarpsgalleriet Just nu är resultatet av drygt 60 års idogt samlande. Allting började 1946. Arne och några andra unga konstnärer brukade träffas varje vecka för att prata konst. - Vi diskuterade konst och konstnärer och visade tavlor för varandra. Ibland bytte vi verk också. Vid ett tillfälle bytte jag till mig ett självporträtt av konstnären Ingvar Engdahl. Det blev början på mitt samlande. Jag var 19 år gammal då, berättar den nu 82-åriga Arne. Under det dryga halvsekel som gått sedan dess har han spanat efter självporträtt på auktioner, loppmarknader och utställningar. Arne har också köpt flera av tavlorna direkt av konstnärerna. - Jag vet inte riktigt vad det var som fick mig att börja samla på just självporträtt, säger Arne. Det första bytte jag till mig av en slump, sedan har jag bara fortsatt. Nu hänger 170 av Arnes mer än 200 självporträtt i Tjörnarp, fler finns det inte plats för i galleriet. Innan utställningen öppnade i början av veckan har verken legat nedpackade i ett förråd i Kristianstad. Arne håller som bäst på att skapa en stiftelse som ska förvalta samlingen. Arnes dröm är att få hänga upp tavlorna i ett permanent museum. - Det finns ännu inget självporträttsmuseum i världen. Det vore fantastiskt att kunna skapa ett museum med en av världens största självporträttsamlingar, säger Arne. Problemet är lokalen. En samling av Arnes Lindqvists storlek kräver sina kvadratmeter. - Det vore perfekt med en gammal fabrikslokal. Det finns massor av lämpliga ställen, men det är svåt att få politikerna att förstå idén. Om någon kan skänka en bra lokal så skänker jag bort samlingen så att museet kan bli verklighet, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.