Vem bryr sig om de handikappade?

Hässleholm \"En funktionsnedsättning blir ett handikapp först när individen möter brister i en miljö eller verksamhet.
Hässleholm • Publicerad 13 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Entrén till Gallerian från Första avenyn har mer att önska för de som är funktionshindrade
Entrén till Gallerian från Första avenyn har mer att önska för de som är funktionshindrade

"En funktionsnedsättning blir ett handikapp först när individen möter brister i en miljö eller verksamhet." Så heter det i kommunens handikappolitiska program. Men ändå finns det inte en enda skoaffär i Hässleholm som en rullstolsburen person kan besöka, inte utan hjälp i alla fall. – Vad är det man brukar säga, även en hjulbent sliter sina skor. Gerhard Leth, själv rullstolsburen, är tillgänglighetsrådgivare på kommunen och han är kritisk mot att stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden inte gör mer för att sätta press på fastighetsägare att handikappanpassa sina fastigheter. – De menar att det inte är deras sak att gå ut och ställa krav om det inte kommer in en anmälan mot någon fastighetsägare om enkelt avhjälpta hinder. Men i många andra kommuner sätter de större press, hävdar han. Men Sabina Mesic, byggnadsinspektör på kommunen som handlägger anmälningarna, menar att de gör vad de kan men att det är de privata fastighetsägarna som inte tar sitt ansvar. – Vi får in anmälningar och skickar ett brev till fastighetsägarna, men de hör aldrig av sig. Vad jag kan komma på är det inte en enda fastighetsägare som åtgärdat något av problemen. Nu har kommunen tillsatt en utredningsgrupp som ska se över hur de kan öka pressen på fastighetsägarna. För den som struntar i att åtgärda problemen kan det bli tal om vitesförelägganden, vilket byggnadsnämnden redan idag har möjlighet att utfärda men av någon anledning inte gör. Arne Elowsson, ordförande i byggnadsnämnden, vill inte uttala sig om varför de inte tar till hårdare tag för att göra centrum tillgängligt, trots att de enligt lag har rätt att göra det. Han hänvisar istället till att de ska diskutera frågan under september månad. Ingvar Malmström, ordförande i De Handikappades Riksförbund, DHR, i Hässleholm, berättar att inte heller politiker eller tjänstemän i kommunen är särskilt intresserade av handikappfrågor. – Vi får inte så mycket respekt eller intresse från kommunens håll. Många uteblir helt enkelt från möten som vi arrangerar och det är klart att man blir besviken, säger han.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.