Agneta Nilsson tog emot årets Hans Mattson-plakett

– Jag är hemskt glad över att få vara här idag, sade Agneta Nilsson när hon tog emot plaketten. Hon belönas för sitt arbete med att främja kontakterna främst mellan Sverige och Amerika, men även övriga världen. Agneta Nilsson berättade för åhörarna om sitt engagemang i Swea (Swedish Womens Educational Association) som hon grundade för i dagarna 30 år sedan. Swea är en ideell förening för svenska kvinnor som bor, eller har bott utomlands. Föreningen ger stöd till kvinnor, och deras familjer, som är på väg att bosätta sig utomlands eller flytta tillbaka till Sverige, och samlar in pengar till en lång rad välgörande ändamål. – Swea sover aldrig, utan arbetar ständigt för att sprida svensk kultur och svenska traditioner i världen. Jag vet inte hur många ”sweor” som har bundit midsommarkransar eller bakat pepparkakor till våra basarer och julfester genom åren, sade Agneta Nilsson. Swea har idag omkring 8 000 kvinnor som medlemmar. Föreningen är representerad i 35 länder på fem kontinenter och har 77 lokala avdelningar över hela världen. – 2009 års stora Sweadonation går till Nationalmuseum. Vi har samlat in en halv miljon kronor, som skänks till Nationalmuseum och som kommer att användas till en film som ska produceras medan Nationalmuseum ligger i malpåse under renoveringen, informerade Agneta Nilsson. Firandet av Sverige-Amerikadagen inleddes traditionsenligt i Önnestads kyrka, och fortsatte därefter med lunch i hembygdsparken. Årets högtidstal hölls av Catherine Cringselius, distriktsmästaren i Vasa Orden, Växjö.