Flyktingar utbildas ur arbetslösheten

Hässleholm Det handlar om människor som kanske aldrig har gått i skolan, är analfabeter eller bara har grundläggande utbildning, helt enkelt de som har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden.
Hässleholm • Publicerad 18 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: JONAS JACOBSSON
Foto: JONAS JACOBSSON

Det handlar om människor som kanske aldrig har gått i skolan, är analfabeter eller bara har grundläggande utbildning, helt enkelt de som har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden. Igår började tio elever en orienteringskurs i vård och omsorg på Jacobsskolan. Målet är antingen ett enklare jobb eller vidare studier. Arbetsmarknadsenheten, AME, Arbetsförmedlingen och SFI har, med hjälp av pengar från Europeiska socialfonden, ESF, dragit igång ett projekt med orienteringskurser i fyra olika ämnen: vård och omsorg, lokalvård, restaurang och butiksservice och starta eget. Projektet kallas SUSA och drog igång i april. Sedan dess har redan 14 personer ur gruppen lågutbildade flyktingar lyckats få jobb. Under hela 2009 har AME slussat ut över 100 personer, från olika grupper, i jobb. Under den första omgången är det 55 personer, som efter vägledningssamtal bestämt sig för en av de fyra grenarna, som får gå den tolv veckor långa introduktionskursen. Enligt Jörgen Bergvall, enhetschef på AME, räcker utbildningen för mindre kvalificerade jobb som till exempel personlig assistent. Men för den som till exempel skulle vilja bli sjuksköterska är det en bra bit kvar. – För att få behörighet måste man läsa på grundvux eller flexvux och sedan gå gymnasiet och sen söka den utbildning som man vill gå, säger han. Nabila Burjos skulle absolut kunna tänka sig att jobba som sjuksköterska. Men allra viktigast är att få ett jobb bland svenskar där hon kan lära sig språket och ta hand om människor. ESF har skjutit till 8,6 miljoner kronor till projektet och AME har bidragit med lika mycket. Förhoppningen är att fler invandrare ska komma ut på arbetsmarknaden och på det viset kunna försörja sig själva. Lisa Winqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.