Klurigt för hemvändare hitta bland Osbys gator

Nyheter Arrangörerna räknade med att cirka 200 personer hade letat sig till Enebacken i Osby där samtliga museer passade på att hålla öppet.
Publicerad 18 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021

Arrangörerna räknade med att cirka 200 personer hade letat sig till Enebacken i Osby där samtliga museer passade på att hålla öppet. De flesta besökarna hade däremot placerat sig utomhus med sin fika för att njuta av sensommarsolen, dragspelsmusik och sång av Snapphanekören. De som hade pengar kvar efter semestern kunde passa på att fynda olika sorters hantverk. Joakim Svensson var en av hantverkarna som dessutom visade hur hans skapelser tog form. Jocke är smed på sin fritid och med hjälp av sin portabla ässja, sitt städ och sin slägga fick han dekorativa krokar att växa fram. – Mitt intresse började på Falsterbo horse show, berättar han med ett leende. Frun och barnen intresserade sig för hästarna medan Jocke hittade smeder som tillverkade hästskor. Han bestämde sig för att testa hantverket och blev genast biten. Sen dess har det bland annat blivit ljusstakar, krokar, skohorn och flasköppnare. – Den här ljusstaken var det första stora arbete som jag gjorde. Den gav jag till min fru. Jocke visar en fyrarmad ljusstake med en smidesros i mitten. Den typiske hemvändaren fick den här dagen även träna på Osbys geografi. Genom att titta på foton av olika gator skulle rätt gatunamn plockas fram ur minnet. Av de förvirrade minerna att döma var det lika klurigt för Osbyborna som för de utomsocknes.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.