Nystartad kulturförening vill bredda perspektiven

Hässleholm Idéen till en kulturförening kom över en kopp kaffe i Klockargården i Norra Mellby.
Hässleholm • Publicerad 18 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: MATS WILHELMSSON
Foto: MATS WILHELMSSON

Idéen till en kulturförening kom över en kopp kaffe i Klockargården i Norra Mellby. Komminister Gunnar Appelqvist och kantor Bernt-Ove Kroon tyckte båda att de fina lokalerna, som används som församlingshem, borde kunna rymma mer aktiviteter. Efter att tankarna mognat till sig under ett år har nu Kulturföreningen Perspektiv bildats. –Det är så lätt att hamna i ett fack i sitt arbete, men eftersom vi båda är intresserade av olika kulturyttringar tyckte vi att en förening borde vara på sin plats. Det säger Gunnar Appelqvist och fär medhåll av Bernt-Ove Kroon och hans fru Irené som utgör den nya styrelsen där också Ingrid Ringström och Kjell A Persson ingår. De påpekar att föreningen inte har några kopplingar till församlingsarbetet. Gunnar och Bernt-Ove arbetar ju i Norra Mellby pastorat. Deras målsättning är att föreningen ska bli en mötesplats för kultur, andlighet i största allmänhet, vetenskap och samhällsfrågor. –Våra gäster kan vara alltifrån en känd tv-kock till samtal om olika religioner, menar Bernt-Ove. Tanken är också att få besökarna till kulturföreningens arrangemang att delta. Inte bara vara passiva kulturkonsumenter. Det kan gälla både konstutställningar, musikevenemang och samtal. Föreningen har redan sin hemsida klar där man presenterar sig. Förhoppningen är att så många som möjligt ska lösa ett medlemsskap för att stötta föreningen. –Annars får vi förlita oss sponsorer och bidrag från kommunens kulturnämnd, inflikar Gunnar appelqvist, men berättar att föreningen redan fått ett bidrag från Lunds Stift. Invigningen av Kulturföreningen Perspektiv sker den 6 september vid Klockargården i Norra Mellby. Under hösten är ytterligare två programpunkter inplanerade.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.