”Äntligen bälten i alla bussar”

Nyheter I och med årets skolstart i Kristianstad kan således alla elever som åker skolbuss sitta säkert fastspända i sätet.
Publicerad 20 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

I och med årets skolstart i Kristianstad kan således alla elever som åker skolbuss sitta säkert fastspända i sätet. Den sista ordinarie bussen utan bälten är utbytt, upplyser kommunen. Kristianstads kommun säger att man länge arbetat med att öka trafiksäkerheten i och utanför skolbussarna. Den har deltagit i försök som Vägverket genomför för att minska hastigheten i trafiken som omger busshållplatserna. Ett allmänt mål har varit att högsta hastighet ska vara 30 kilometer i timmen för att minska olycksriskerna. Enligt vad Norra Skåne erfar kommer nu också Vägverket att föreslå regeringen att lagstifta om en sådan hastighsgräns vid hållplatserna för skolbussar. De ordinarie skolskjutsarna i kommunen är utrustade med alkolås. Vidare, som ett led i en kvalitetssäkring, genomför bussarna även en extra bromskontroll mellan de obligatoriska kontrollbesiktningarna. I en kommentar säger Pierre Månsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden: – Jag är nöjd med att att vi äntligen har bälten i alla bussar och vill be föräldrarna att påminna sina barn om att använda dem. Det finns tyvärr en tendens att alla barn inte tycker att det är tufft att ha bälte, men i bussar där sådana finns är det lag på att använda dem. Vägverket rekommenderar kommuner, och andra som upphandlar busstrafik, att bälte ska finnas med som ett krav vid upphandlingen. Från Vägverket konstateras också att det stora problemet inte är införandet av bälten i bussarna. Istället är det att få passagerarna att använda det eftersom det ännu inte blivit samma rutin som att använda bälte i personbilar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.