Fler pirater i riksdagspartierna

ledare Så är det beslutat att EU-parlamentsvalet stora vinnare, Piratpartiet, kommer att ställa upp i nästa års val på samtliga tre nivåer, riksdag, landsting och kommun.
Publicerad 20 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Så är det beslutat att EU-parlamentsvalet stora vinnare, Piratpartiet, kommer att ställa upp i nästa års val på samtliga tre nivåer, riksdag, landsting och kommun. Att piraterna får stora framgångar på lokal nivå är inte troligt. Det är i många fall svårt att se vad partiet kan tillföra kommunalpolitiken, där vare sig större övervakningsprojekt eller fildelningslagar avgörs. Många av de frågor som partiledaren Rick Falkvinge vill driva är dessutom främmande och svårförståerliga för många av de äldre och mindre datorkunniga som röstade på partiet till EU-parlamentet. Falkvinge argumenterar för att förvaltningar och myndigheter bör använda fri mjukvara med öppen källkod. Det är inte direkt en röstmagnet. Dock är det viktiga idéer som belyser att det behövs betydligt fler politiker som lyfter in IT-samhällets utmaningar och möjligheter i de beslutande församlingarna. Här har de sju riksdagspartierna varit för dåliga. Det faktum att nästan samtliga myndigheter idag använder dyra program med slutna format är ett typexempel på problemet. Oftast går det inte att öppna dokument om man använder andra program än myndigheten och hemsidorna fungerar enbart på de stora och etablerade webbläsarna. Det tvingar medborgare att investera i dyra program och gör staten beroende av det fåtal företag som tillverkar mjukvaran. Att man inte använder gratisprogram med öppen källkod är oförklarligt. Samtidigt ställer den nya tekniken också samhället inför nya möjligheter. I Köpenhamn diskuteras exempelvis möjligheten att bygga ut ett stort trådlöst nätverk som skulle göra internet tillgängligt för alla var man än befinner sig i staden. Att politikerna på detta sätt funderar på vilka nya möjligheter som tekniken skapar är viktigt. Om riksdagspartierna börjar ta upp dessa perspektiv har man en stor fördel gentemot piraterna, nämligen att man inte enbart består av den lilla klick svenskar som har allra störst datorvana. När Piratpartiet talar om att byta ut alla datorprogram mot fri mjukvara tror man att det kan spara miljontals kronor. Därmed missar de perspektivet från alla de som har ingen, eller liten, erfarenhet av gratisprogrammen. Kostnaden och effektivitetsförlusten när hundratusentals statsanställda ska lära sig nya program kan bli gigantisk. Även de icke datorvana måste bidra med sina perspektiv om man vill få en korrekt helhetsbild. Vad som behövs är därför inte fler pirater i riksdag, kommuner och landsting utan fler personer som tar in den nya teknikens perspektiv till de etablerade partierna. Fler pirater i riksdagspartierna helt enkelt. Erik Hultgren är medarbetare hos Centerpressens nyhetsbyrå.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.