Glupsk insekt tillbakatvingad

Nyheter – Faran är över vad det gäller stora barkborreskador, säger Lars-Göran Eriksson, projektledare för insektsbekämpning på Skogsstyrelsen, – Om inget speciellt händer under hösten – storm eller långa perioder med torrt väder – så pekar prognosen på att högst 100 000 kubikmeter gran kommer att skadas av granbarkborrren i år.
Publicerad 20 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

– Faran är över vad det gäller stora barkborreskador, säger Lars-Göran Eriksson, projektledare för insektsbekämpning på Skogsstyrelsen, – Om inget speciellt händer under hösten – storm eller långa perioder med torrt väder – så pekar prognosen på att högst 100 000 kubikmeter gran kommer att skadas av granbarkborrren i år. Prognosen bygger på våra egna och skogsbrukets iakttagelser hittills. Så sent som i i början på maj befarade Skogsstyrelsen att 300 000 kubikmeter skog kunde komma att dödas av insekten. År 2008 förstördes 700 000 kubikmeter skog i södra Sverige av granbarkborren. Att Skogsstyrelsen nu kunnat "skriva ner" prognosen beror enligt Eriksson främst på vädret, genomförda informationsinsatser och en "god skogshygien". Det har inte varit några längre perioder med värme och torka utan istället en sensommar med en hel del nederbörd. Lars-Göran Eriksson beskriver det som att träden "stärks" av mycket regn, blir vitala och därmed mer motståndskraftiga mot angrepp av granbarkborren. – Men det innebär inte att faran är över; skogsägarna måste även framöver vara observanta, påpekar han. I dag finns det knappast något stormfällt virke kvar i skogarna, så det är mot de levande granarna på rot man ska vända blicken under spaning efter den elaka insekten. Skogsstyrelsen har myntat uttrycket "sök och plock". Det innebär att skogsägarna ska vara observanta på friska granar, där det syns borrmjöl på stammen eller – om mjölet regnat bort – kontrollera om det finns ingångshål i barken efter granbarkborren. Även gulnade barr på träden är ett varningstecken. Konstateras angrepp ska träden plockas bort. Granbarkborren dödar i de flesta fall försvagade friska träd, vilket medför stora ekonomiska förluster för skogsägaren. När tidningen talade med Lars-Göran Eriksson i slutet på april sa han: – Med en regnig och kall sommar och om angripet virke snabbt forslas bort från skogen och bilvägarna, så finns det i år goda förhoppningar om att stoppa granbarkborrens utveckling. Hans ord tycks således ha besannats. Skogsstyrelsen kommer inom de närmsta dagarna att lämna sin prognos om skador orsakade av granbarkborren till jordbruksdepartementet. När Skogsstyrelsen talar om södra Sverige så omfattar området i stort sett hela Götaland, från norra Skåne och upp till Värmland.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.