Grundarna snidas med motorsåg

Hässleholm Det är Sven-Ingvar Johansson som med sin såg skulpterar fram Atto (död 1949) och hans dotter Karin Peto (död 1986), grundarna till fornminnesföreningen och Bjärnums Museum.
Hässleholm • Publicerad 20 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Grunderna till Bjärnums Fornminnesförening skulpteras med motorsåg ur stockarna. Nuvarande styrelsen tycker det är ett utmärkt sätt att hylla föreningen och museets grundare. Från vänster: Åke Karlsson
Grunderna till Bjärnums Fornminnesförening skulpteras med motorsåg ur stockarna. Nuvarande styrelsen tycker det är ett utmärkt sätt att hylla föreningen och museets grundare. Från vänster: Åke Karlsson

Det är Sven-Ingvar Johansson som med sin såg skulpterar fram Atto (död 1949) och hans dotter Karin Peto (död 1986), grundarna till fornminnesföreningen och Bjärnums Museum. De båda askstockarna kommer från en avverkning vid kyrkan och redan idag kan man tydligt se Karin Petos anletsdrag framträda. – Det är oerhört likt, precis som man kommer ihåg henne, säger Arne Wighagen som är ordförande i föreningen. Teknikens dag är ett stort arrangemang för föreningen och förberedelserna pågår sedan länge. Tyngdpunkten ligger på fordon och motorer. – Vi ställer ut inte mindre än 120 enheter, varav 40 veteranmotorcyklar, förklarar Åke Karlsson, känd bilsamlare och styrelseledamot i fornminnesföreningen. När det gäller bilar och motorcyklar är det europeiskt som gäller, vardagsbilar från förr. – Ja vi inriktar oss på europeiska bilar, Svenssonbilar. Allt från Hillman till Fiat, Opel och Volvo. Den typen av bilar försvinner, det är inte så ofta man ser dem längre, konstaterar Åke Karlsson. En annan del av utställningen är de gamla råoljemotorerna, vars karaktäristika ljud alltid lockar entusiaster. På söndag är det dessutom premiär för den nya sågverksmotorn, en Bolinder, som ett gäng i föreningen renoverat från stillastående till start. I fjor kom 700 betalande och i år hoppas arrangörerna på ännu fler besökare. I år kan besökarna dessutom uppleva den nästan helt färdiga kopian I full skala av koret från Norra Åkarps gamla kyrka som började rivas 1880. Den gamla kyrkan byggdes förmodlingen på 1100-talet. 1880 var kyrkan sliten och man började riva. Lyckligtvis fotograferades byggnaden (på initiativ av Atto Peto) och dess uttrycksfulla målningar, som alltså nu fått nytt liv i museet. Teknikens dag startar klockan 12.00 på söndag och avslutas vid 17-tiden. Medverkar gör även gitarristen Jan-Erik Malmberg.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.