Ligor bakom ökad brottsvåg

Hässleholm Jämfört med 2008 har antalet inbrott fördubblats i kommunen.
Hässleholm • Publicerad 20 augusti 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

Jämfört med 2008 har antalet inbrott fördubblats i kommunen. Ökningen är betydligt högre än genomsnittet för hela Skåne som är på tio procent. –Ja, Hässleholms kommun har haft en kraftig ökning av antalet inbrottsstölder första halvåret i år. Det berättar Christer Hedvall som arbetar inom kriminalunderrättelsetjänsten i Kristianstad. Bara i Hässleholms kommun har det anmälts 71 bostadsinbrott årets första sex månader. Siffran från samma period 2008 var 47 bostadsinbrott. Redan nu ser han en tendens till att ökningen bara fortsätter i kommunen. De första 13 dagarna i augusti hade det anmälts nio inbrott. Samma tid förra året var antalet inbrott fyra. Enligt Christer Hedvall är det flera faktorer som samverkar när det gäller antalet bostadsinbrott. Det kan exempelvis vara att många dömda till fängelsestraff för tidigare inbrott har blivit frisläppta och återvänder till brottets bana. Sommar och semestrande villaägare lockar också till fler inbrott. –Det är ofta narkotikan som styr verksamheten. Inbrottstjuvarna behöver stöldgods för att få pengar till sitt missbruk, kommenterar Christer Hedvall. Lars Erik Servin, utredare hos polisen i Hässleholm konstaterar att fritidshusinbrotten brukar öka när semestrarna är slut och husägarna bommar igen sina stugor. –Vi har ju också bra koll på när notoriska in-brottstjuvar släpps efter avtjänade straff, då brukar antalet bostadsinbrott stiga, tillägger Lars Erik Servin. I Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge kommun har antalet anmälda bostadsinbrott sjunkit un-der första halvåret i år. En liten ökning har skett i Osby och Perstorp, en tendens som visade sig redan under första kvartalet. I hela nordöstra Skånes polisområde har det inträffat inbrott i 26 villor, fem lägenheter och åtta fritidshus fram till och med den 19 augusti. De flesta under dagtid. Ingvar Widell, pressinformatör inom polisområdet, uppger att det också kan röra sig om organiserade ligor som inriktar sig på en by eller stad åt gången. Efter genomförda inbrott förflyttar de sig till ett nytt om-råde. –Av tipsen vi fått in har vi dragit den slutsatsen att det inte är några inbrottstjuvar från vårt område, eftersom de ofta kör omkring och rekognocerar innan de slår till. Han uppmanar allmänheten att vara uppmärksam på mystiska bilar som förekommer i omgivningarna och att rapportera till polisens nyöppnade tipstelefon, 0709-732326.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.