Våld mot kvinnor ska dokumenteras

Hässleholm Länsstyrelsens tillsyn gjordes för nästan ett år sedan och i februari kom kritiken.
Hässleholm • Publicerad 20 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Länsstyrelsens tillsyn gjordes för nästan ett år sedan och i februari kom kritiken. Sedan har kommunens socialnämnd och omsorgsnämnd haft viss tid på sig att planera de åtgärder som nu redovisas. En del förbättringar har redan gjorts och andra är på gång under hösten. Länsstyrelsens synpunkter handlar mycket om hur de våldsutsatta hittas och där har arbetet brustit särskilt när det gäller äldre och handikappade. Personalen bedömdes inte ha tillräcklig kompetens inom området. Omsorgspersonalen ska under hösten utbildas för att kunna ställa rätt frågor och rutiner ska upprättas för att dokumentera de uppgifter som kommer fram. En broschyr med information till berörd personal har utarbetats. Informationsmöte har hållits för alla biståndshandläggare och en föreläsning för enhetschefer är inplanerad under hösten. Enligt länsstyrelsen kan behovet av skydd inte alltid tillgodoses om äldre och handikappade inte kan gå i trappor eller har stort behov av hemvård. Omsorgsnämnden svarar att individuella lösningar, exempelvis plats på korttidsboende, ska erbjudas. Rutiner för samarbetet kring detta ska dokumenteras, liksom riktlinjer för extern och intern samverkan i övrigt. Socialnämnden fick också kritik för bristande dokumentation om hur våld mot kvinnor påverkar barnen. Detta har nu förbättrats genom en ny utredningsmetod som tydligare belyser barnets situation. Skriftliga rutiner har också antagits för samarbetssamtal i relationer där det förekommer våld och hot- och riskbedömning har lagts in som rutin i utredningar av vårdnad, boende och umgänge.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.