Kalhyggen ger mat åt älg

Hässleholm I fjor skjöts det 18 älgar, elva vuxna djur och sju kalvar och 18 älgar dog eller avlivades i samband med trafikolyckor, 13 vuxna djur och fem kalvar.
Hässleholm • Publicerad 21 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

I fjor skjöts det 18 älgar, elva vuxna djur och sju kalvar och 18 älgar dog eller avlivades i samband med trafikolyckor, 13 vuxna djur och fem kalvar. – Vi har de stora matarlederna väg 117, 24:an och riksväg 21 som kringgärdar kommunen och trafikolyckorma gör ju att stammen hålls nere. Men trots detta märker vi att älgstammen ökat något och detta bidrar inte minst kalhyggena efter stormarna Gudrun och Per till. På kalhyggena växer det nu mycket sly som älgarna gillar, säger Jörgen Johansson som är ordförande för Snapphanebygdens älgskötselområde. – En älg sätter i sig en stor potatiskorg med sly varje dag och finns det mycket mat så återspeglar sig detta naturligtvis på älgstammen. –Det har även blivit mycket vildhallon vilket är bra för biodlingen, säger Jörgen Johansson som också ansvarar för skyddsjakten i området. Jörgen Johansson driver den gamla släktgården i Tullstorp utanför Vankiva – den sista gården på norrsidan som nu omfattar 400 hektar varav 300 hektar skog, resten vall och bete. Gården är från 1700-talet och det är nu femte generationen som brukar gården. Tidigare var Jörgen Johansson mjölkbonde men sedan ett par år tillbaka har han 50 amkor och köttdjur. Sammantaget finns det 119 djur. Men stormarna lade ner mycket skog på Jörgen Jo-hansson marker. – Gudrun tog 6 000 kubikmeter och Per 2 000 kubikmeter. Det blev tolv hektar. Nu har jag planterat 28 000 granplantor, 4 000 lärkträdplantor och 2 000 plantor av björk på de kala ytorna. Och nu kommer det alltså massor av sly som älgarna sätter i sig. Att vi lyckats bibehålla älgstammen och att vi nu ser en ökning beror också på att vi fredat singelkalvarna. Det har vi gjort i åtta år. Kalvar efter en bra tjur och ko har ett stort värde för aveln. Efter två år kan det vara en kalvförande ko eller en fin tjur, säger Jörgen Johansson som också berättar att man har bra koll på hur många älgar som finns i älgskötselområdet som omfattar 20 000 hektar och 63 jaktlag. – Vi gör en spårsnöinventering i februari och i april/maj en spillningsinventering och i år räknar vi med att det finns 100 älgar i hela området. I år får jaktlagen skjuta sex hondjur och sex tjurar och andra måndagen i oktober är det som vanligt dags. Men någon älgexplosion som i Kronoberg har vi inte även om vi noterat en viss ökning. De många trafikolyckorna med älgar inblandade gör att stammen hålls nere och det är trist, säger Jörgen Johansson som även sysslat med skyddsjakt i 35 år.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.