Konstutställning trots allt

Nyheter Men en konstutställning blir det i alla fall.
Publicerad 21 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021

Men en konstutställning blir det i alla fall. På fredagen hängdes ett verk av varje medverkande konstnär i kulturhuset Vita skolan inför helgens stora konstrunda. En del av biblioteket fick bli lokal. – Vi har ju efterlyst en riktig utställningshall men det här kan väl fungera hyggligt i alla fall, tror Nils-Åke Sjösten och Eva Niemi. – Här är åtminstone bra belysning, stort och ljust. I Östra Göinge bojkottar konstgillet medvetet påskens traditionella runda. I flera års tid har konstrundan här istället arrangerats i början av hösten. – Det är för hård konkurrens kring påsk. Många konstintresserade åker till Österlen och flera av våra konstnärer har något eget på gång; därför väntar vi med vår egen, säger Eva Niemi som konstaterar att augustiutställningen lockar allt fler besökare för varje år. I år finns dessutom ett par nya ansikten med: Karin Levin med sitt filosofiska måleri, Märta Hennig som målar i olja och Kjell Nilsson som först fotograferar och sedan med hjälp av filter i datorn skapar akvareller med mera. Karin Levins sorgsna unga flicka som likt Jesus blickar ner på besökaren har försetts med ett talande citat: "Finns det verkligen ingen som kan slå i den sista spiken?". Ingalill Carlbark visar färgstarkt måleri och Margareta Juhlin sina berömda änglar. Alla medverkande har var sitt verk i kulturhuset i Broby – dessutom kan besökarna åka runt mellan totalt elva ställen där det ordnas grupputställningar. Kaffestugan i Broby hembygdspark som tidigare fungerat som samlingslokal används fortfarande; samtidigt har man utnyttjat den nya Göingemacken. – Vi fick en förfrågan om att använda macken och sa ja utan att riktigt veta hur den såg ut. Men jag blev positivt förvånad över hur väl lämpad den var, säger Nils-Åke Sjösten. – Sibbhult har vi dessutom aldrig tidigare haft med på kartan, vilket gör att det känns extra kul, inflikar Eva Niemi. Alla besökare som tittar in på minst sex utställningar, varav minst två ska vara hos ensamutställare, är med i ett boklotteri och har chansen att vinna konstlitteratur. Utställningarna är öppna idag och på söndag mellan klockan 12 och 17.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.