Bälten i alla skolbussar

Nyheter Lagen kräver inte bälte i buss även om det blivit allt vanligare att kommuner och andra myndigheter tar med krav på bälte, och eventuellt även alkolås, vid upphandling av busstrafik.
Publicerad 22 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Lagen kräver inte bälte i buss även om det blivit allt vanligare att kommuner och andra myndigheter tar med krav på bälte, och eventuellt även alkolås, vid upphandling av busstrafik. Den sista ordinarie skolbussen utan bälten är utbytt, upplyser kommunen. Det påpekas också att de ordinarie skolskjutsarna i kommunen är utrustade med alkolås. Vidare, som ett led i en kvalitetssäkring, genomför bussarna även en extra bromskontroll mellan de obligatoriska kontrollbesiktningarna. I en kommentar säger Pierre Månsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden: – Jag är nöjd med att att vi äntligen har bälten i alla bussar och vill be föräldrarna att påminna sina barn om att använda dem. Det finns tyvärr en tendens att alla barn inte tycker att det är tufft att ha bälte, men i bussar där sådana finns är det lag på att använda dem. Vägverket rekommenderar kommuner, och andra som upphandlar busstrafik, att bälte ska finnas med som ett krav vid upphandlingen. Från Vägverket konstateras också att det stora problemet inte är införandet av bälten i bussarna. Istället är det att få passagerarna att använda det eftersom det ännu inte blivit samma rutin som att använda bälte i personbilar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.