Annons

Nazistmarsch avlöpte lugnt

Hässleholm Marschen utgick från Norra Station för att sluta på Stortorget, efter en tur runt stan.
Hässleholm • Publicerad 22 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Mobilfoto: Stefan Sandström
Mobilfoto: Stefan Sandström

Marschen utgick från Norra Station för att sluta på Stortorget, efter en tur runt stan. På plats finns också ett antal poliser. Motdemonstranterna samlades på andra ställen i stan och en grupp på närmare 100 personer har tagit sig till Stortorget. Där har de ställt sig på den plats som polisen anvisat dem. – Än så länge är det lugnt. De har samtal med polisen, en bra dialog, säger Merima Lulic som är informatör på polisens länskommunikationscentral. Nationalsocialistiska Folkfrontens anhängare hade en gedigen uppvaktning av poliser, som också placerat sig på strategiska ställen i stan. Folkfronten ska gå till Stortorget för att hålla sitt möte. Ung vänster och Vänsterpartiet samlades vid Fisktorget och nätverket som samlats vid Korv-Erik på Vattugatan. Men det hände ingenting allvarligt. Incidenten med smällaren bedömdes inte heller som särskilt allvarlig, personen som slängde den omhändertogs bara för att senare släppas. Polisens främsta mål var att hålla grupperna åtskilda. – Vi har tillfört extra resurser till Hässleholm för att se till att allt går lugnt till, säger Merima Lulic.

På Stortorget ljöd visselpipor varje gång företrädare för Folkfronten ska ta till orda. Bland talarna fanns både ordförande Daniel Höglund och Nils-Eric Hennix från Hässleholm. – De försökte störa demonstrationen, men vi bedömde inte att störningarna var av en sådan karaktär att vi behövde ingripa, säger Charli Nilsson på polisen. Efter att mötet avslutats upplöstes de båda grupperna utan att något bråk rapporterats.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons