Svårt boka tid för vaccination

Nyheter Det förmodar Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare inom Region Skåne och regionrådet Gilbert Tribo (FP) Samorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslöt på fredagen att rekommendera landstingen och regionerna gratis pandemivaccnering.
Publicerad 22 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Det förmodar Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare inom Region Skåne och regionrådet Gilbert Tribo (FP) Samorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslöt på fredagen att rekommendera landstingen och regionerna gratis pandemivaccnering. Och så blir det för Skånes 1,2 miljoner invånare med preliminär start i slutet av september. Till en kostnad av 160 miljoner kronor har Region Skåne beställt 2,4 miljoner doser (varje person vaccineras två gånger för fullgott skydd). – SKL:s beslut är mycket positivt eftersom det troligtvis innebär att fler skåningar väljer att vaccinera sig då det är helt gratis. Dessutom innebär det att vi slipper krånglig administration som det annars skulle bli om vi hade tagit ut en avgift, säger Hans-Bertil Hansson. Gilbert Tribo: – En förutsättning för att massvaccineringen ska få den fulla effekt som Socialstyrelsen talar om är att den är avgiftsfri. – Tredje part, medborgaren, ska inte behöva bli lidande för att staten och landstingen ännu inte kommit överens om vem som ska betala. Dessa diskussioner fortsätter och Tribo tycker det vore naturligt att staten bär kostnaden. Nämnda kostnad gäller således endast vaccininköpet – den totala för hela kampanjen blir kanske den dubbla, över 300 miljoner kronor, misstänker Gilbert Tribo. Både han och Hans-Bertil Hansson råder folk att avvakta information om de praktiska detaljerna. – Det är inte läge för att boka tid, vi vet inte ens när vaccinet kommer, säger Hans-Bertil Hansson. Han förutsätter att de vårdenheter som skåningarna är listade på kommer att lägga upp en plan för genomförandet. En del av uppgiften att vaccinera alla hamnar på kommunerna, som ska tillhandahålla personal inom till exempel skolhälsovården och äldre- och handikappomsorgen som kan vaccinera elever, äldre och funktionshindrade samt kommunens egen personal. I planeringen ingår dessutom att vissa grupper prioriteras. – Vi kommer att följa Socialstyrelsens riktlinjer när de gäller prioriteringsordningen för vilka riskgrupper som behöver en tidig vaccinering och reservera vaccin till dessa, säger Hans-Bertil Hansson. Bland de som kommer att vaccineras först finns sjukvårdspersonal och kroniskt sjuka, likaså gravida och små barn under förutsättning att vaccinet blir godkänt för dessa grupper. Företagshälsovården har också möjlighet att bidra med vaccinatörer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.