Nu börjar vampyrsuccén på SVT

Kultur och Nöje \"True blood\" är en serie som innehåller med blod och sex än någon annan tidigare tv-serie.
Publicerad 24 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
fter succén med "Six feet under" har Alan Ball skapat ännu en tittarframgång
fter succén med "Six feet under" har Alan Ball skapat ännu en tittarframgång

"True blood" är en serie som innehåller med blod och sex än någon annan tidigare tv-serie. - Det är väldigt medvetet. Vampyrer handlar om sex, säger seriens skapare Alan Ball. Den 52-årige Ball omnämns ofta som tv-geni, eftersom han först skapade tv-serien "Six feet under", därefter "True blood". Han skrev också manuset till Sam Mendes flerfaldigt Oscarbelönade film "American beauty".

på en serie böcker av Charlaine Harris, där vampyrer lever öppet bland människorna och där de som inte vill suga blod dricker den konstgjorda drycken True Blood. Huvudperson är servitrisen Sookie Stackhouse, som bor i Bon Temps i Louisiana och som blir förälskad i vampyren Bill. Runt dem finns ett galleri av färgstarka personligheter, bland annat den tusenårige vikingavampyren Eric (spelad av Alexander Skarsgård) "True blood" har blivit en mycket stor framgång i USA och det blir en fortsättning. - Det kommer definitivt att bli både en omgång tre och en omgång fyra, även om det inte är officiellt ännu. Det finns mycket att berätta om de här vampyrerna, säger Alan Ball.

"Twilight"-berättelserna i bokform och på film samt den svenska "Låt den rätte komma in" har gjort vampyrer oerhört populära. - Det finns plats för oss allihop. Jag önskar dem lycka till, säger Alan Ball. Alan Ball tycker om att jobba med tv - hellre det än biofilm, säger han. - Tv känns roligare, speciellt om man är manusförfattare. Och speciellt om man som jag haft turen att få jobba med en framgångsrik serie.

om blod och död beror, säger han, på en ytterst traumatisk barndomsupplevelse. - När jag var 13 år gammal var min 22-åriga syster och jag ute och åkte bil. Vi kraschade och hon dog framför mina ögon. Det där förändrade mitt liv för evigt, att komma i sådan närkontakt med döden. Han är mycket nöjd med sina skådespelare i "True blood", och talar om Alexander Skarsgård som ett typexempel på sådana aktörer som han ville ha - de är både utmärkta aktörer och ser bra ut. Alexander Skarsgård har i en tidigare TT Spektra-intervju berättat om hur han först var tvungen att tacka nej till rollen som Eric, eftersom inspelningen skulle kollidera med inspelningen av tv-serien "Generation kill". Men sedan blev "True blood" uppskjuten och Skarsgård kunde tacka ja. Och hans roll kommer bara att bli större och större - Ball avslöjar lite grann av det som kommer att hända i säsong tre. Men det får förbli en hemlighet så länge.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.