Ränderna går inte ur nazisterna

ledare Hycklande inte för att de är emot politiskt våld, utan för att åtskilligt våld med politiskt motiv utförts av nazisterna själva.
Publicerad 24 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Hycklande inte för att de är emot politiskt våld, utan för att åtskilligt våld med politiskt motiv utförts av nazisterna själva. Människor har mördats på grund av bland annat sexuell läggning av svenska nazister. När de demonstrerar mot politiskt våld så klingar det faktiskt falskt. De använder sig själva av just denna vedervärdiga metod. I människor räknat är de svenska nazisterna lyckligtvis en marginell företeelse men icke desto mindre har de utfört tiotals mord med politiska motiv sedan 1980-talet. Det kan ingen så vacker fasad på Stortorget i Hässleholm en solig eftermiddag i augusti dölja. En nazistdemonstration i Hässleholm 2009 känns overklig. Men likafullt har de rätten att demonstrera. En smula ironiskt är det dock att de använder möjligheten att demonstrera som vårt fria och öppna demokratiska samhälle ger dem när de samtidigt vill förgöra just denna demokrati. För deras ideologi har ingen plats för demokrati. Där frodas hatet, rädslan och skrämselpropagandan. Ränderna från förr går inte ur. Nazisterna talar om att de vill återupprätta det trygga svenska folkhemmet men nämner inte med ett ord att en stor del av Sveriges utveckling har byggt på frihandel, öppna gränser till omvärlden och invandring. Sådant de i sin missriktade påstådda nationalism vill upphöra med. Allt våld, politiskt eller ej, kan bara fördömas. Det spelar ingen roll om det utförs av högerextremister eller vänsterextremister. Om det är nazister eller Afa-anhängare. Det har ingen plats i en demokrati. De demokratiska spelreglerna som vi ska värna är uppbyggda på icke-våld, att vi har rätt att tycka och utrycka våra åsikter även om de må vara stolliga utan att vare sig vänster- eller högerextremister tar till våld. För det ska vi veta att ingen av dessa grupperingar tvekar att ta till våld för att försöka nå sina syften. Demonstrationens huvudperson, den före detta partiledaren i Nationaldemokraterna, Nils-Eric Hennix som polisanmält att han nyligen utsatts för ett brandattentat, har på hemsidan www.nationell.nu sagt att: "Rörelsen bör ha ett försvarskommando. När vi angrips så bör vi försvara oss med kompromisslös hårdhet." Det rimmar inte speciellt väl med snacket om att vara emot politiskt våld. Att vänsterextremister (om det nu är så) satt eld på Hennix bil ska givetvis fördömas. Det hör inte hemma i en demokrati och ger dessutom bara de högerextrema en chans att framställa sig som martyrer. Folkfronten var relativt noga med att hålla en städad fasad på Stortorget. Men en titt på deras hemsida avslöjar obönhörligen deras skeva människosyn. I punkt ett i deras grundläggande mål slås fast att "Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare". Punkt två slår fast att "Sverige skall styras av svenskarna: Icke-svenskar skall ej tillåtas ha maktpositioner inom det svenska samhället". I det sistnämnda ingår bland annat att bara "svenskar" ska få äga och jobba inom massmedia. Så mycket för snacket om demokrati. Nazisters såväl som vänsterextremisters åsikter ska släpas ut i ljuset. För när dessa åsikter kommer ut i dagsljuset spricker de likt trollen som möter solens strålar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.