”Sjukhuspersonal behöver visa mer medmänsklighet”

Nyheter - Jag tycker inte att man hanterar en så gammal person på det här viset.
Publicerad 24 augusti 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

- Jag tycker inte att man hanterar en så gammal person på det här viset. Sjukhuspersonalen på akuten i Kristianstad borde visa lite mer hänsyn och medmänsklighet med en gammal människa som fått vänta i åtta timmar på vård, säger Monica Rask Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Östra Göinge kommun. - Jag vill att de ska titta över hela förloppet och se om deras rutiner kan fungerar annorlunda. Därför har jag skrivit en avvikelserapport till sjukhuset. Den gamla damen fick problem med blödningar den 24 juni i år. Tid bokades för läkarbesök på vårdcentralen under eftermiddagen. Blödningarna tilltog och läkaren fann för gott att skicka patienten vidare till akuten på centralsjukhuset i Kristianstad. En första läkarbedömning leder till att ännu en bedömning behöver göras. Undersökningen dröjer och personalen från äldreboendet får besked om att damen ska läggas in. Halvnio på kvällen är personalen tillbaka i Östra Göinge och står i begrepp att ringa damens anhöriga för att informera om situationen. I samma stund ringer en anhörig och berättar att denne blivit uppringd av akutmottagningen som berättar att damen är klar att hämtas hem. Klockan elva på kvällen anländer en mycket trött och medtagen 98-åring hem till äldreboendet i bårtaxi. Margareta Svalner är kommunikationschef på centralsjukhuset i Kristianstad. - Vi kan inte kommentera enskilda fall. Generellt kan jag säga att när en patient som nått aktningsvärd ålder kommer in akut tillsammans med personal från äldreboende. Ska den medföljande personalen stanna hos den gamle tills denne är läkarbedömd. Först när läkarbedömningen är klar vet sjukhuspersonalen om patienten kan åka hem eller behöver åka någon annanstans, förklarar Margareta Svalner. - En så gammal människa orkar inte med så många timmars väntan utan mat och vila. Personalen på äldreboendet är upprörda över sjukhusets hanteringen, säger Monica Rask Carlsson på Östra Göinge kommun.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.