En miljard till pandemin

Nyheter Beslutet motiveras bland annat med att spridningen av den nya influensan utgör en extraordinär situation som dessutom sammanfaller med en kraftig konjunkturnedgång.
Publicerad 25 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Beslutet motiveras bland annat med att spridningen av den nya influensan utgör en extraordinär situation som dessutom sammanfaller med en kraftig konjunkturnedgång. – Det är en extraordinär situation som kräver extraordinära insatser, konstaterade folkhälsominister Maria Larsson vid en presskonferens i dag om regeringens pandemistöd till landstingen. Pengarna betalas ut under 2009. –Vi vill att landstingen ska kunna planera och genomföra den här vaccineringen så bra och effektivt som möjligt, sade Larsson. Det finns dock beräkningar på att vaccineringen kommer att kosta mellan två och tre miljarder kronor. Maria Larsson påpekar att det enligt lagen är landstingen som ansvarar för inköp av vaccin och vaccinering, men eftersom lågkonjunkturen skapat en tuff ekonomisk situation, så har regeringen beslutat att skjuta till pengar. Hon tillade att det kan kommer mer pengar till landstingen i budgeten för 2010 som ska stärka deras ekonomi generellt. Samhället i stort tjänar på att så många som möjligt vaccinerar sig, sade Larsson. Vissa särskilt utsatta grupper kommer dock att få förtur. – Det är de som riskerar att bli svårast sjuka som får vaccin först, sade ministern. Det handlar bland annat om personer med luftrörsbesvär, diabetes, hjärtbesvär och gravida kvinnor. Regelbundna presskonferenser kommer att hållas under hösten för att informera om smittoläget, uppgav Larsson.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.