Skolorna förbereder sig för en pandemi

Hässleholm Affischer på skolors och förskolors anslagstavlor uppmanar nu alla att tvätta händerna ofta, hosta i armvecket och stanna hemma vid förkylningssymptom.
Hässleholm • Publicerad 25 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Helene Nordgren
Foto: Helene Nordgren

Affischer på skolors och förskolors anslagstavlor uppmanar nu alla att tvätta händerna ofta, hosta i armvecket och stanna hemma vid förkylningssymptom. Annars har de flesta hittills inte gjort något särskilt för att minska smittspridning inför den hotande svininfluensan. Skolläkaren Lars Möller som har ett övergripande ansvar för skolhälsovården förklarar att riktlinjerna från Region Skåne och Smitskyddsinstitutet följs. I det här skedet innebär det främst noggrann hygien. – Sedan kan enskilda skolor göra mer om de vill. Någon skola har bjudit in mig för att informera vid föräldramöten, berättar Lars Möller. På Kyrkskolan i Hässleholm, med elever från förskoleklass till årskurs sex, sitter affischen väl synlig vid entrén. – Vi delade också ut lappar med samma information till eleverna vid terminsstarten, berättar Johan Johansson, biträdande rektor. Kyrkskolans skolsköterska har beställt handsprit som ska användas i personalrummet. – Vi följer riktlinjerna. Men vi måste tänka själva också. Om någon vecka ska vi ha ett möte i vår lokala krisgrupp och diskutera hur vi ska agera om det blir skarpt läge, säger Johan Johansson. Kommunen har en övergripande pandemiplan. Dessutom har barn- och utbildningsförvaltningen, liksom övriga förvaltningar, en egen plan. Enligt den måste gymnasieskolorna stänga om cirka 25 procent av befolkningen insjuknar och cirka 500 anställda inom skolan drabbas, det vill säga när nivå tre i planen har nåtts. I det läget erbjuds elever i årskurs tre i gymnasieskolan att vikariera inom barnomsorg och grundskola. Även Musik- och kulturskolan stängs. Cirka 250 anställda kan därmed omfördelas till barnomsorg och grundskola. Men redan på nivå ett, om fem procent av befolkningen insjuknar, måste undervisningen förändras med ökat inslag av självstudier. På nivå två, med tio procent sjuka, övergår skolorna från varm till kall lunch. Det kan också bli problem med skolskjutsarna om chaufförerna blir sjuka. Den frågan ska vara löst senast den 31 oktober men ett alternativ kan vara att föräldrarna själva transporterar barnen till skolan. I detta skede omfördelas också resurserna så att varje rektorsområde får tillgång till främst ledning och elevvårdspersonal. Om 40 procent blir sjuka, nivå fyra, stängs grundskolans årskurs sex-nio och troligen kan verksamheten inte upprätthållas i de mindre orterna. I allra värsta fall, med 50 procent sjuka, kan verksamheten inte upprätthållas i hela kommunen och barn med särskilda behov prioriteras i första hand.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.