”Förtrollningen” är bruten

Personligt I mars 2004 skrev Norra Skåne om Alvägen i Tormestorp där det bara föddes tjejer, inga killar.
Personligt • Publicerad 26 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Albin sussar sött i mammas famn medan Siri och Alma Stihlfalk med vännen Clara Wahlqvist nyfiket tittar på honom. Tjejerna tycker det är kul med en kille på gatan och Alma har redan anmält sig som barnvakt. Foto: JONAS JACOBSSON
Albin sussar sött i mammas famn medan Siri och Alma Stihlfalk med vännen Clara Wahlqvist nyfiket tittar på honom. Tjejerna tycker det är kul med en kille på gatan och Alma har redan anmält sig som barnvakt. Foto: JONAS JACOBSSON

I mars 2004 skrev Norra Skåne om Alvägen i Tormestorp där det bara föddes tjejer, inga killar. Men nu, drygt fem år senare, har han äntligen kommit. Albin är första killen som fötts på gatan på över 20 år. – Han får det tufft, eller är det tjejerna som får det tufft, säger mamma Anna Eklundh. Det är en bra sammanhållning mellan barnen på gatan. Tjejerna springer över till varandra och alla leker med alla. – Det är idylliskt, tycker Anna.

Men med ungefär 15 barn på gatan är det svårt att förstå varför alla har blivit tjejer. – Ja, det är svårt att säga. Det är kanske något med vattnet, säger pappa Martin Eklundh underfundigt och skrattar. Men nu verkar "förtrollningen" vara bruten. Anna och Martin flyttade till Alvägen för tre år sedan. Redan då fick de frågan av de gamla husägarna om de planerade att skaffa barn. "Ja då kommer ni få tjejer, här föds bara tjejer på denna gatan", sa dem till Anna och Martin. Sedan Anna blev gravid har hon varit övertygad om att det var en tjej hon hade i magen. Och det har varit ett stående skämt i familjen och bland vännerna att det absolut inte skulle bli en kille. – Jag var helt inställd på att få en tjej. Inte bara på grund av pratet om gatan utan det kändes så. På BB var barnmorskorna tvungna att visa Albin för Anna för att hon skulle förstå att det var en kille. Albin föddes den 15 juli, 16 dagar försenat. Kanske skrämdes han av tjejväldet som väntade hemma på gatan. Fast han ser ut att trivas bland tjejerna och blir väl omhändertagen av alla grannar. Ute på gatan flockas tjejerna kring honom för att få klappa, känna och röra. – Det lär inte bli brist på barnvakter. Tjejerna tycker det är jättekul och många har redan anmält sig som frivilliga, säger pappa Martin Eklundh. Kommentarerna har varit många och de flesta tycker att det är på tiden att det kom en kille. Albin kommer att bli väl ompysslad och omhändertagen på Alvägen.

Matilda Lundahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.