Lars Nilsson glömdes bort

Hässleholm Detta fungerar utmärkt på vardagarna, då han går till vårdcentralen Vänhem.
Hässleholm • Publicerad 26 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: HELENE NORDGREN
Foto: HELENE NORDGREN

Detta fungerar utmärkt på vardagarna, då han går till vårdcentralen Vänhem. På helgerna är det sämre. – Jag är en aktiv människa som ofta är ute med min hund Klara. Jag vill att personalen ska komma tidigt på dagen, men vet aldrig när sköterskan kommer. Plötsligt ringer telefonen när sköterskan står utanför min dörr, men då kan jag ju vara långt nere i hembygdsparken. Dyrbara minuter går ju förlorade, förklarar han. Förra söndagen var det värre än så. Då dök inte hemsjukvården upp alls, trots att detta beställts av personalen på Vänhem. Lars berättar hur han försökte ringa utan resultat. När det började gå mot lunch tog han som vanligt permobilen och körde till servicehuset Ehrenborg för att äta. – Där fanns personal som hjälpte mig att komma i kontakt med sjuksköterskan. Hon förklarade att det aldrig kommit någon beställning från Vänhem. Men på Vänhem visade de mig både fax och mottagningsbevis, fberättar Lars Nilsson. Han tycker det verkar vara dålig ordning när det gäller hemsjukvården. – För egen del oroar jag mig inte. Jag är aktiv och kan föra min egen talan. Men hur går det för dem som är lite tafatta och inte så framfusiga?, frågar sig Lars Nilsson. Efter kontakt med sjuksköterskan på söndagen blev han erbjuden omläggning av såret. – Men då tackade jag nej, det hade redan gått långt upp på dagen. Dessutom var såret torrt, jag tyckte det kunde vänta till dagen efter när jag skulle gå till Vänhem. Kerstin Mauritzson är distriktschef för verksamheten med hemsjukvård. Hon beklagar det inträffade. – Det är väldigt viktigt att vårdcentralerna skickar fax och beställer, även om så sker kan tekniken fallera ibland, konstaterar hon. Även möjligheterna att ange tid för hembesöket är svårt. Vården utförs av en jourhavande sjuksköterska som kör runt till patienterna, besök som kan ta olika lång tid och avbrytas av mer akuta besök. Hon är också medveten om att det kan vara svårt för patienterna att få tag i jourhavande sjuksköterska, eftersom det är olika sköterskor som är i tjänst. – Vi funderar därför på att hitta en bra lokal och i stället öppna en mottagning om helgerna, för de patienter som är friska nog att ta sig dit, berättar Kerstin Mauritzon.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.