Bilder på misstänkta på polisens hemsida

Hässleholm Skånepolisen ska ta hjälp av tekniken och använda sig av en kontroversiell metod för att identifiera brottslingar.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Skånepolisen ska ta hjälp av tekniken och använda sig av en kontroversiell metod för att identifiera brottslingar. Övervakningskamerorna bli allt fler i samhället och de som begår brott fastnar allt oftare på bild. Polisen hoppas på att bilderna ska vara till stor hjälp när en misstänkt gärningsman ska identifieras. Det är en på många sätt kontroversiell metod. – Vi har noga övervägt de juridiska aspekterna av publicering av bilder på icke identifierade misstänkta personer på hem-sidan och kommit fram till att vi under vissa förhållanden kan använda oss av den metoden som ett led i vårt arbete med att klara upp brott, kommenterar Mårten Unbeck, chefsjurist vid Polismyndigheten i Skåne, på polisens hemsida. På Datainspektionen har man inte hunnit diskutera polisens nya tilltänkta metoder. I dag ska ärendet tas upp för diskussion. Förutsättningarna för att polisen ska få publicera bilder från övervakningskameror på polisen.se är att det sker under pågående förundersökning i det aktuella brottet, att brottet ger minst två års fängelse samt att publiceringen är av väsentlig vikt för utredningen av det aktuella brottet. Beslut om publicering av övervakningsbilder kommer att tas av tjänstemän på högre chefsnivå och kommer att prövas från från fall till fall.

Fredrik Thunberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.