Knivhotade ambulansförare

Hässleholm – Vid tidpunkten för händelsen led min klient av en allvarlig psykisk störning.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

– Vid tidpunkten för händelsen led min klient av en allvarlig psykisk störning. Han upplevde att han blev jagad från sin lägenhet av främmande män och ringde efter ambulans för att få hjälp att komma till sjukhuset, skriver 41-åringens offentlige försvarare Lars Blad i överklagandet. Den kniv som 41-åringen hade i handen och riktade mot ambulansföraren hade han som skydd mot "inkräktarna" som han kände sig förföljd av. – Han hade definitivt ingen avsikt att hota ambulanspersonalen, menar Lars Blad som yrkar på att hovrätten frikänner hans klient helt, eftersom han enligt Blad "saknat uppsåt att skada någon". 41-åringen dömdes av Hässleholms tingsrätt för olaga hot till skyddstillsyn med föreskrift om fortsatt behandling för sin psykiska ohälsa. Han måste också betala 6 000 kronor i skadestånd till ambulansföraren för kränkning och psykiskt lidande. Tingsrätten ansåg dock inte att hotet var så pass allvarligt att det i straffrättslig mening kan bedömas som grovt. Ingen person kom till skada i dramat, som utspelade sig i Emmaljunga i november ifjol. De chockade ambulansmännen lyckades avväpna 41-åringen och trycka på överfallslarmet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.