Mannen bakom ryska nationalsången är död

Personligt Den ryske poeten Sergej Michalkov har avlidit, 96 år gammal, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Personligt • Publicerad 27 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Sergej Michalkov blev 96 år gammal. Foto: AP/SCANPIX
Sergej Michalkov blev 96 år gammal. Foto: AP/SCANPIX

Den ryske poeten Sergej Michalkov har avlidit, 96 år gammal, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Det var under andra världskriget som Michalkov fick i uppdrag av den sovjetiske diktatorn Josef Stalin att skriva texten till den sovjetiska nationalsången. För musiken svarade kompositören Alexander Alexandrov. Efter Sovjetunionens fall 1991 förpassades nationalsången till skräphögen. År 2000 beslöt dock den dåvarande ryske presidenten Boris Putin att ta den sovjetiska nationalsången till nåder fast med ny text. Uppdraget att skriva den nya texten gick även den här gången till Michalkov. Sergej Michalkov är far till två av Rysslands mest kända regissörer: Andrej Kontjalovskij (Runaway train) och Nikita Michalkov (Brända av solen).

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.