Klockaren vill fylla tomma lägenheter med studenter

Nyheter Vid terminstart räknar man med att det finns 800 bostadslösa studenter i Lund.
Publicerad 28 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Snapphanegatan i Broby kan bli ett alternativ för bostadslösa studenter i Lund redan i höst. Arkivfoto: KATARINA BEXELL
Snapphanegatan i Broby kan bli ett alternativ för bostadslösa studenter i Lund redan i höst. Arkivfoto: KATARINA BEXELL

Vid terminstart räknar man med att det finns 800 bostadslösa studenter i Lund. Uppfinningsrikedomen för att lösa den akuta bostadbristen är stor. På Sydsvenskans chatt med Sebastian Bay på Bopoolen i Lund den 10 augusti fanns förslag som sängar i konsthallen och uthyrning av ett tomt åldersdomshem i Lomma. Här förekommer också rekommendationer om högst 500 kronor i veckan för hyra av soffa som ett korttidsboende. – Jag läste det där och tycker att det är förbaskat dumt när vi vårt bostadsbolag har 159 lägenheter outhyrda. Varav 120 stycken går att hyra ut direkt, säger Hill som lade fram ett förslag för bolagets styrelse den 20 augusti. Styrelsen godkände förslaget. – Vi har skickat en skrivelse till Lunds universitets rektor Per Eriksson där vi erbjuder studenter boende i Klockarens bestånd. Vi kan till och med tänka oss att stå för studenternas månadskort hos Skånetrafiken, säger Karl-Axel Hill. Hill menar att arrangemanget kommer gå med vinst trots utgifterna för studenternas resekostnader. – Alternativet är ju tomma lägenheter där ingen hyra alls kommer in till bolaget, säger Karl-Axel som själv har pendlat till Malmö i fem år. – Det funkade utmärkt. Idag är det ännu enklare med bättre förbindelser. Nog är det väl bättre att pendla i en dryg timme om alternativet är en soffa i någon annans hem, tycker Karl-Axel. Ibland kan studenterna stanna hemma i Göinge och ändå ta del av universitetets undervisning. På Göinge utbildningscenter Stenforsaskolan i Sibbhult kan studenterna få hjälp med exempelvis föreläsningar över telelänk och vakt för tentamen. – Som utbildningschef för Göinge utbildningscenter vet jag att vi är vana vid att skräddarsy studielösningar ihop med högskolor och universitet, förklarar Karl Axel. Än så länge har varken Klockaren eller Hill fått några reaktioner på sitt erbjudande från Lunds universitet. – Oj, jag ser att Hills mejl inte har skickats vidare till den tjänsteman som har hand om studenternas bostadsfrågor. Det är ordnat nu, säger Monica Vikingsson, rektor Per Erikssons sekreterare när Norra Skåne ringer för att höra hur det går med Klockarens erbjudande.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.