Kontraster – om möbelsnickaren får bestämma

Kultur och Nöje Den 25-årige Malmöbon och möbelsnickaren Anders Möller är lite nervös.
Publicerad 28 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Möller och till höger ett smakprov på möblerna han tillverkat. Foto: Privat och Sanna Trygg
Anders Möller och till höger ett smakprov på möblerna han tillverkat. Foto: Privat och Sanna Trygg

Den 25-årige Malmöbon och möbelsnickaren Anders Möller är lite nervös. Men vem hade inte varit det inför ens livs första utställning? Under drygt en månad ställs hans möbelkollektion ut på Form/Design center. - Möbelkollektionen är mitt examensarbete från Snickarakademin, berättar Anders. - Nu väntar jag bara på att någon med många muskler som gör många möbler kanske får upp ögonen, fortsätter han och skrattar. Anders Möller avslutade i höstas den två och halvt år långa möbelsnickarutbildningen i Kristianstad. Men att bli möbelsnickare tog sin tid. När Anders var yngre och det var dags att välja gymnasieprogram var han först ganska inne på ett hantverksprogram. Men sedan blev det ändå ”vanligt plugg” som han själv beskriver. Efter teoretisk linje på gymnasiet och ett antal kurser vid Lunds universitet, med bland annat pressvetenskap på schemat, var kallet dock för stort. Anders sökte till Snickarakademin i Kristianstad och kom in. I utställningskollektionen ingår allt från stolar, skrivbord och pallar till soffor och en liggmöbel. Träslaget är ask och detaljfärgerna går i gult, grönt, rött, orange, blått och turkost. Färg är nämligen viktigt för Anders. Eller egentligen är det snarare lekfullheten att kombinera ljusa träslag med starka färger som skapar de kontraster Anders är ute efter. Där det lekfulla som även blir elegant. - Om man bara gör en massa ljusa möbler, som den hela skandinaviska stilen går ut på, blir det lätt tråkigt för att möblerna kan försvinna i varandra. Inspirationen kommer till stora delar från Danmarks och Finlands 1940- och 50-tal, en period som Anders tycker är helt unik i möbeldesign. - De hade ett helt annat tänk då. De som ritade möblerna var även duktiga hantverkare. De kunde förklara för snickarna exakt hur de menade. Jag inspireras väldigt mycket av just det kunnandet, och jag vill själv både lära mig mer och utvecklas på just det sättet. För som Anders Möller själv säger är han fortfarande lite "grön".

Vad är viktigast, funktion eller yta? - En möbel som är funktionell är skön att sitta i. Och jag tycker ändå att gör man en möbel ska den funka, det ska inte göra ont att använda den. Vad gillar du själv inredningsmässigt? - Jag gillar ett ganska lågt möblemang. Som låga soffbord, ja allt ska egentligen vara lågt, lågt. Det skapar mer rymd i rummet. Jag tycker inte heller om möbler som stänger in saker, som skåp. Vem tror du gillar dina möbler? - Jag tror nog det kan vara ganska många som kan gilla dem. Färgerna är tilltalande och folk som är intresserade av möbler gillar nog formen och hantverket. Men de kommer ju inte bli de billigaste möblerna. Vad händer i framtiden? - Det blir väl att köra sportbil och dricka drinkar. Nej, men jag är öppen för ganska många olika saker. Det hade varit fantastiskt att kunna fortsätta lite med detta, och i höst ska jag ge mig in i liknande projekt. Allra mest hoppas jag att någon efter ett-tre-fyra år nappar och vill producera mina möbler. Helt enkelt att få fortsätta förmedla det jag tycker är bra, mina känslor. Något bra inredningstips i bakfickan? - Låt dina saker stå framme. Vi köper en massa prylar som vi gillar jättemycket, men gömmer dem ofta i ett skåp. Låt dem stå framme och glädjs över att kunna se dem. Det handlar inte om att på ett skrytsamt sätt visa upp sina prylar utan faktiskt bara vara omgiven med saker man gillar.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.