Skolmat för miljoner slängs

Nyheter Det kostar kommunerna mellan 200 och 600 miljoner varje år, enligt en beräkning som Naturvårdsverket låtit göra.
Publicerad 28 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Det kostar kommunerna mellan 200 och 600 miljoner varje år, enligt en beräkning som Naturvårdsverket låtit göra. Svinnet kostar inte bara pengar utan ökar koldioxidutsläppen. En halvering av svinnet från skolköken skulle ge en minskad klimatpåverkan på motsvarande 10 000 till 30 000 ton koldioxid per år, enligt beräkningarna. Svinnet uppstår både vid tillagningen och serveringen. Mätningar i Tyresö kommun visar att svinnet ökar med elevernas ålder. I gymnasiet går 20 procent bort i tallrikssvinn,, en kostnad på 1,65 kronor per portion och dag, skriver Svenska Dagbladet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.