Tar inte ställning om bilder på misstänkta

Malmö Datainspektionen vill i nuläget inte ta ställning till om polisens övervakningsbilder på misstänkta står i strid med personuppgiftslagen eller inte, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Malmö • Publicerad 28 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Skärmdump
Skärmdump

Datainspektionen vill i nuläget inte ta ställning till om polisens övervakningsbilder på misstänkta står i strid med personuppgiftslagen eller inte, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. I ett första steg ska Datainspektionen undersöka hur polisen publicerar bilderna. - Det här är en ny företeelse som vi först måste undersöka närmare. I ett första steg kommer vi nu att inhämta mer information om polisens publicering. Det kan bland annat röra sig om att ta del av polisens egen rättsutredning, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i pressmeddelandet. På torsdagen tillkännagav Polisen i Skåne att den kommer att publicera bilder från övervakningskameror på sin webbplats för att få hjälp från allmänheten att identifiera personer som misstänkts för brott. Hallandspolisen följer efter. Bildpubliceringen är en komplex juridiskt fråga och berör bland annat personuppgiftslagen som Datainspektionen är tillsynsmyndighet över, menar myndigheten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.