Blixtsnabb spridning av influensan

Nyheter För att inte bli stående med ett vaccin som inte får användas planerar Socialstyrelsen nu att snabbehandla ett godkännande av vaccinet.
Publicerad 29 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

För att inte bli stående med ett vaccin som inte får användas planerar Socialstyrelsen nu att snabbehandla ett godkännande av vaccinet. Världshälsoorganisationen WHO:s chef varnade på lördagen för att svininfluensan A/H1N1 sprider sig fyra gånger snabbare än andra virus och att en stor andel av de som dött är unga vuxna som inte hade några hälsoproblem innan de drabbades. - Viruset färdas med en otrolig, nästan exempellös hastighet, sade Margaret Chan, chef på WHO till Franska Le Monde på lördagen. Varningen kom dagen efter WHO gått ut med att svininfluensan nu är den vanligast förekommande formen av influensa. 2 180 personer döda Ytterligare ett orosmoment är att svininfluensan även slår hårt mot personer som annars inte räknas till riskgruppen. - 40 procent av offren är unga personer — vid god hälsa — som dör inom fem till sju dagar, sade hon. Enligt de senaste uppgifterna har 2 180 personer dött av viruset sedan det upptäcktes i april. I Sverige vårdas fyra personer på Karolinska universitetssjukhuset med konstgjord lunga sedan svininfluensan har fått deras lungfunktion att kollapsa. Ytterligare en patient vårdas på ett sjukhus i Århus i Danmark eftersom Karolinska hade platsbrist när han kom in. De senaste dagarna har sjukhuset utökat antalet Ecmo-platser och planerar att trappa upp ytterligare i takt med att smittspridningen börjar ta fart. I Frankrike har den första leveransen av vaccinet anlänt och inom ett par veckor räknar även Sverige med att få vaccinet. Men därefter ska det godkännas av EU. På Socialstyrelsen förbereder man sig därför på att snabbehandla ett godkännande i Sverige om EU:s klartecken till vaccinet skulle dra ut på tiden. - Vi jobbar med de här två vägarna parallellt så att vi inte ska bli stående med ett vaccin som vi inte kan använda, säger Anders Tegnell, på Socialstyrelsen till TT. Och Socialstyrelsens tidsplan ligger fast. - Vi räknar med att börja vaccinera någon av de första dagarna i oktober, säger Tegnell.

Fredrik Thunberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.