Budgetförslag som stärker lantbruket

ledare I går presenterades dock en del av budgeten som varken TT eller Sveriges Radios Ekoredaktion basunerade ut, men som ändå är ett mycket klokt förslag, lagt i rättan tid och som kommer att stärka lantbrukets konkurrenskraft: Skatten på handelsgödsel slopas, en reform som kommer att sänka lantbrukets skattebörda med 330 miljoner kronor årligen.
Publicerad 29 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

I går presenterades dock en del av budgeten som varken TT eller Sveriges Radios Ekoredaktion basunerade ut, men som ändå är ett mycket klokt förslag, lagt i rättan tid och som kommer att stärka lantbrukets konkurrenskraft: Skatten på handelsgödsel slopas, en reform som kommer att sänka lantbrukets skattebörda med 330 miljoner kronor årligen. Kanske en marginell eller mindre betydande reform kan tyckas. Men faktum är att för alliansregeringens, och i synnerhet Centerpartiets, trovärdighet i lantbruksfrågor så var det avgörande. Anledningen till skattebefrielsen är att stärka svenskt lantbruks konkurrenskraft. Sedan EU-inträdet är konkurrensen stenhård på den inre marknaden och det medför att svenska producenter fullt ut konkurrerar med andra europeiska livsmedelsproducenter. Kostnadsläget är, och har varit, betydligt högre i Sverige än i andra länder och det har medfört att svenska lantbruksföretag haft det extra tufft. Om både dieseln och handelsgödseln är dyrare i Skåne än på Själland, samtidigt som djurskyddslagstiftningen är strängare här, ja då är det lätt att förstå varför den danska skinkan är billigare än den skånska. Allianspartierna i allmänhet och Centerpartiet i synnerhet drev frågan i senaste valet om att stärka det svenska lantbrukets konkurrenskraft. Regeringen har genomfört kostnadslättnader tidigare, exempelvis genom att befria lantbrukarna från avgiften för djurskyddstillsyn. Men lantbruket hade, med rätta, högre förväntningar på alliansen. Den djärva och långtgående klimatproposition som presenterades i våras mottogs inte med tillrop av lantbruksnäringen. Det bokstavligen kokade i LRF-kastrullen. Anledningen var att propositionen innehöll förslag om höjd skatt på diesel. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) lovade då att lantbruket skulle kompenseras. Få trodde nog att han skulle klara att stå för det löftet. Men i går visade Erlandsson att han är karl för sitt ord. Höstbudgetens förslag kompenserar mer än väl de fördyringar som drabbar lantbruket från och med 2011. Till saken hör att handelsgödseln skattebefrias redan från kommande årsskifte. För dagen är lönsamheten i lantbruket exceptionellt dålig, mjölkgårdarna faller som korthus. Var det något besked som lantbruket verkligen behövde så var det detta.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.