Möllerdödsdagen levandegör krigets historia

Hässleholm Lägret handlar om att göra museiföremålen levande och att visa hur de användes av soldater i 1900-talets krig.
Hässleholm • Publicerad 29 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Lägret handlar om att göra museiföremålen levande och att visa hur de användes av soldater i 1900-talets krig. Redan igår var där full fart med att bygga upp läger för tyskar, amerikaner, ryssar och vietnameser. Arrangörerna tror att 300-400 personer kommer att medverka under dagen uppklädda i militär uniform. Dessutom kommer närmare 100 fordon kommer att delta i paraden, allt från jeepar till stridsvagn M10. De flesta ägs av privatpersoner med ett stort intresse krigshistoria. Jonas Jacobsson, alias Oberfeldwebel Alfenstein, representerar Hässleholm Vanneberga och är med i den 2:a pansardivisionen, en tysk enhet. – Man är nyfiken på hur materialen fungerar, hur varm en känga blir efter två mils vandring, säger han. Detaljerna är viktiga, många har flea uniformer hemma och just Jonas Jacobsson använder sig av repliker av andra världskrigets utrustning. Allt ska se äkta ut. – Man tänker lite i bilder, där ska allt se ut som förr i tiden, berättar han. I tältet intill finns Mikael Rydberg, uppklädd till tysk fallskärmsjägare. Han ska även delta i stridsuppvisningarna med start 11.30, en timme efter fordonsparaden. – Alla som medverkar har hållit på det här länge. Man vet vem som ska vinna i striden, annars är mycket improvisation. Historian är det viktigaste, säger Mikael Rydberg. Längre ner på fältet står de större fordonen och fler enheter som byggs upp. Det är bland annat sjukvårdsteam och samlare av militära fordon som kommit dit med såväl luftvärnskanoner som bandvagnar. Intresset handlar om att bevara militära föremål för eftervärlden och under Möllerödsdagarna får de en chans att sig för allmänheten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.