Andra världskriget i fokus

Hässleholm De allra flesta deltagarna i Möllerödsdagen är framför allt intresserade av just andra världskriget.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

De allra flesta deltagarna i Möllerödsdagen är framför allt intresserade av just andra världskriget. Tyskar, ryssar, engelsmän och amerikaner; alla ryms de antingen på den onda eller den goda sidan. Inför arrangemanget var det framförallt nazistsymbolerna som väckte kritiken mot Möllerödsdagen. I år är det tillåtet att bära örnen och ett litet hakors på bröstfickan. Ett sådant märke hade alla tyska soldater, säger Peter Alf, ordförande i Hässleholms museiförening. Men varför är just andra världskriget och nazisterna så fascinerande? – Det är det största kriget hittills och det har ju format Europa så som det ser ut idag med en uppdelning mellan öst och väst. Även Lars-Magnus Larsson och Peter Widéen är inne på samma linje. Andra världskriget var kriget som skulle göra slut på alla krig, men riktigt så blev det inte. – Utan andra världskriget hade vi aldrig haft kommunismen som hållit hela Östeuropa i ett hårt grepp. Men nazismen då, vad har den betytt? – Det var en politisk grej. Om man säger så här, alla tyska soldater var inte nazister. De hade ofta inget alternativ och de tvingades in i armén. Vi spelar vanliga värnpliktiga i armén, inte SS eller något sådant, säger de. Janne Angantyr säljer militärt överskott i ett stånd på Möllerödsdagen men han har inga uniformer från nazitiden till salu. För mycket skriverier och inte tillräckligt lönsamt för handlare har gjort att han helt slutat. – De som sitter på grejor från den tiden har insett att det finns ett värde i sakerna och då är det omöjligt att göra klipp, säger han.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.