Annons

Högstadium blir kvar

Hässleholm Beskedet gavs från tre politiska partier, Centern, Socialdemokraterna och Moderaterna, vid den skoldebatt som hölls på tisdagskvällen.
Hässleholm • Publicerad 23 september 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Det blev aldrig så mycket debatt om skolnedläggning på mötet. Foto: Patric Berg
Det blev aldrig så mycket debatt om skolnedläggning på mötet. Foto: Patric Berg

Beskedet gavs från tre politiska partier, Centern, Socialdemokraterna och Moderaterna, vid den skoldebatt som hölls på tisdagskvällen. Den förväntade debatten uteblev helt. Spänningen hölls dock vid liv ett bra tag in på kvällen. Först ut var förvaltningschef Lars Johansson som fick redogöra för det sparpaket på drygt 43 miljoner som barn- och utbildningsförvaltningen fått. Han redogjorde år för år, siffra för siffra, vad som förvaltningen nu ska spara. Inom grundskola, gymnasieskola, förskola, Musik- och kulturskola och särskola. Han förklarade förutsättningar och berättade hur det tjänstemannaförslag som nu ligger har producerats. – Det finns två alternativ, förklarade han men påminde om att det i slutändan är politikerna i kommunfullmäktige som tar beslutet. Efter några inledande frågor om hur stor del av förvaltningens budget som besparingen var (fem procent, 2009 + 2010), hur många tjänster som skulle drabbas (12-19, beroende på alternativ), hur elevunderlaget ser ut ( 30 procent färre gymnasieelever de kommande 5-6 åren) kom det alla väntat på, beskedet. Inledningsvis från kommunalrådet Lars- Göran Wiberg (C): – Det finns sedan länge en politisk enighet om en högstadieskola i varje kommundel, och Hästveda är en kommundel. Han konstaterade att elevunderlaget i Farstorp och Ballingslöv behövs för att högstadiet i Hästveda ska finnas kvar. Därför ska dessa båda skolor inte heller röras. Farhågorna hade isåfall varit att föräldrar i exempelvis Ballingslöv valde att istället skicka barnen till Hässleholm, och det önskade ingen politiker. Därefter steg Willy Olsson (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden fram och konstaterade: – Våra skolor utarmas om det ska sparas så mycket. Vi rör inte Farstorp och Ballingslöv, inte heller Hästveda. På det fick han applåder som också Lars-Göran Wiberg fick ta del av. Med på mötet var också kommunalrådet Urban Widmark (M) som tyckte att hela debatten var onödigt från början till slut. – Det har aldrig funnits en tanke hos oss politiker att lägga ner Hästveda skola, det är bara ett tjänstemannaförslag, sa han och konstaterade att alla parter var överens, både politiker och föräldrar. Ingen rör skolorna i Hästveda, Farstorp och Ballingslöv. Men nedlägggningshoten vilar fortfarande tungt över skolorna i Sörby, Matteröd och Vankiva.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons