att den kände författaren Artur Lundkvist en gång bodde här

Känd författare bodde i Tyringe

– Det är inte många som vet att han bodde i Tyringe, på Stålgatan. Men nu kan det avslöjas. Det måste ha varit någon gång under 1920-talet eftersom han föddes 1906 och flyttade hemifrån i 20-årsåldern, berättar Lisbeth Jönsson, som sitter vid bokbordet med sina make Tom och försöker lansera den kände författaren bland besökarna som strömmade till kurhotellet under lördagen och söndagen. Framför sig har de flertalet av hans böcker.

om hans boende även om de tror att det handlar om ett enklare rum, då Artur Lundkvist vid den här tiden vistades mycket i Stockholm och på andra platser och hade Tyringe mer som en ”fast punkt” sedan han lämnat föräldrahemmet i Hagstad. – Jag tycker att det här borde uppmärksammas med en gata eller ett bostadsområde i Tyringe med namn som anknyter till hans författarskap. Varför inte exempelvis ”Särkgatan” efter boken ”Slavar för Särkland”, säger Lisbeth Jönsson Och bevis för att Artur Lundkvist verkligen bodde i Tyringe en tid hittar hon och Tom – själva givetvis boende i Tyringe – i Maria Wines bok ”Minnena vakar” och då i kapitlet där hon möter Arturs far och får berättat om flytten till orten. (Maria Wine var gift med Artur Lundkvist sedan 1936.) Uppenbarligen kan Perstorp få konkurrens om att visa var Artur Lundkvist bodde – Tyringe ville också stoltsera.

som brukar samla 1 500–2 000 besökare under ett par dagar, hölls i år för sjätte gången och då med köpmannaföreningen, Lions och byalaget som arrangörer. – Intresset från både publik och utställare är bra tycker jag. Vi har ett 40-tal utställare – men visst kunde man varit lite fler, kanske ett tiotal ytterligare, säger mässgeneralen Lars-Göran Sjövall, ordförande i byalaget och medlem i Lions. – Det här är ett tillfälle för verksamheter i Tyringe att visa upp sig. I år har vi några nya butiker som deltar. Redan vid entrén till kurhotellet fick besökarna en kontakt med en av produkterna som visades på mässan; eldkorgar som lyste upp och värmde. Och på gården kunde man studera hur de tillverkades av Conny Olofsson och Bo Fredriksson från Comico Svetsservice. – Sådana här eldkorgar fanns redan på 1500-talet, så det är en produkt med gamla anor. Nu har den kommit tillbaka och den har blivit väldigt populär, inte bara på offentliga platser utan även hemma i trädgårdarna. Eldkorgen fungerar både som en ljuspunkt och som värmekälla, berättar Bo Fredriksson med svetsen i högsta hugg.

Dagens fråga

Ska du se ett luciatåg på fredag?

Loading ... Loading ...