Ett år senare kan hon le igen

Broby Henriette firar sin nyöppning med en minimarknad hemma vid det nya huset i Tydinge.
Publicerad 1 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
den 13 och 14 november förra året slukade elden allt Henriette Arrild ägde när hennes och sambons hus brann ner på Storgatan i Broby. Nu har köpt ett nytt hus där det finns plats för ateljé och affär. Foto: Katarina Bexell
den 13 och 14 november förra året slukade elden allt Henriette Arrild ägde när hennes och sambons hus brann ner på Storgatan i Broby. Nu har köpt ett nytt hus där det finns plats för ateljé och affär. Foto: Katarina Bexell

Henriette firar sin nyöppning med en minimarknad hemma vid det nya huset i Tydinge. Förutom den egna affären och ateljén med naturkonst i form av allt från igelkottar av tallbarr till moss-snögubbar är många av hennes knallekollegor på plats med sina stånd. – Egentligen öppnade jag redan till påsk men under hela sommaren har jag funnits vid Tydingesjöns festplats och sålt min naturkonst i en husvagn, berättar hon.

I november förra året träffade Norra Skåne Henriette i just den husvagnen. – Den var allt jag hade för att göra julens leveranser av julbockar och andra jularrangemang. Det var trångt och jag kunde bara sitta när jag jobbade. Här kan jag både stå och sitta efter behag, säger Henriette och visar mig in i garaget som hon inrett till en praktisk och trevlig ateljé med rejäl arbetsbänk och plats för kursverksamhet. Golvet är täckt med doftande hö. Vid affärsdisken har Henriette en stol där hon kan sitta vid en värmefläkt och binda sina figurer. – Just nu gör jag en julgris av hö som ska bli riktigt tjock och fin, säger hon visar hur grisen snabbt växer fram under hennes flinka händer. Huset vid skogsbrynet passar Henriette perfekt. – Först var det en del bråk med försäkringsbolaget som inte ville ersätta mitt gamla hus fullt ut. Till slut nådde vi förlikning och jag kunde köpa det här huset med skogen tre meter från ytterdörren. Så nu är jag ute varje dag och letar efter mossa, grenar och annat som jag kan göra till naturkonst, berättar Henriette. Alla möbler, kläder och foton slukades av branden natten mellan den 13 och 14 november förra året. Tanken på att ge upp drömmen om ett eget företag i de skånska Göingeskogarna fanns. – Jo, ett tag funderade jag på att packa husbilen och ge mig ut på vägarna i Europa. Fly alltihop, säger hon med en suck. Även om året har varit tufft på många vis ser hon ljust på framtiden. – Jag har hittat min plats på jorden, säger Henriette och lägger undan julgrisen av hö för att ta hand om nästa kund.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.