Yrke: bloggande predikant

Broby Om inte folket kommer till kyrkan får de komma till bloggen istället.
Publicerad 3 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Tro och teknik går hand i hand. Foto: Kristina Larsson
Tro och teknik går hand i hand. Foto: Kristina Larsson

Om inte folket kommer till kyrkan får de komma till bloggen istället. Fast det är en sanning med modifikation: bloggen ska nämligen varken ersätta de vanliga sammankomsterna eller kyrkobladet som ges ut fyra gånger om året. - Nej, tanken är att människor ska få se vad som händer på insidan; att församlingslivet består av mer än gudstjänster och ett evenemang här eller där, säger Staffan Fredin och kopplar upp sig inne på kyrkoförvaltningen. Senaste inlägget handlar om hur kyrkan kommer att tvingas söka tillstånd: "I onsdags fick vi besök av landsantikvarien på regionmuseet i Kristianstad. Hon kom för att kontrollera en del småsaker inför en eventuell renovering och ombyggnad av 'nykyrkan' i Kviinge kyrka. Då fick hon syn på dataprojektorn och filmduken som nu är upphängd på väggen bakom dopfunten framme till vänster." - En kyrkoherde sitter med i alla möjliga sammanhang. Här kan jag berätta om församlingens ekonomi eller om beslut i kyrkorådet, konstaterar Staffan Fredin. Men några teologiska diskussioner ger han sig inte in i. - Nej, vill man höra predikningar kan man gå på gudstjänsterna. Och om jag går på hembesök eller kalas så skriver jag inte om det heller, av hänsyn till människorna, säger han.

Att präster bloggar hör inte direkt till vanligheterna. Bland de mest kända kristna profilerna på nätet finns Dag Sandahl och Karin Långström Vinge. Själv följer Staffan Fredin en annan blogg: utrikesminister Carl Bildts. - Jag försöker hänga med men förstår inte hur han hinner med att göra alla sina inlägg! Själv har Staffan Fredin ibland svårt för att hitta tid mellan alla hembesök, konfirmandträffar, gudstjänster och möten. Då fuskar han litegrann: - När jag är ledig, ofta på lördagseftermiddagen, sätter jag mig ner och försöker gå igenom vad jag varit med om. Då kan det komma fler a inlägg på en gång, berättar han och scrollar ner på sidan. Inlägget om landsantikvarien fortsätter: "Jag fick veta att tillstånd från Länstyrelsen behövs även om det gäller i och för sig lösa inventarier men där avsikten är att de mer eller mindre permanent kommer att ha sin plats i kyrkorummet. Om man till exempel placerar en stol i kyrkan tillfälligt är det inga problem, men har man avsikten att stolen mer permanent ska stå där, då behövs tillstånd." - Kanske jag skriver mer i kväll, säger Staffan Fredin innan han skyndar till ett hembesök inför en stundande begravning.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.