19-åringens vän hörs

Nyheter Väninnan berättade bland annat om hur det gick till när 19-åringens kropp hittades på gården.
Publicerad 4 november 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Arkivfoto: Angelika Sliwinski
Arkivfoto: Angelika Sliwinski

Väninnan berättade bland annat om hur det gick till när 19-åringens kropp hittades på gården. Hon var med 15-åringen och letade efter kvinnan. När de gick förbi ett förråd sa hon till pojken att stänga dörren. Men i stället för att göra det gick han in i förrådet. Efter en kort stund bad han henne komma in i förrådet. Därinne var det mörkt och pojken lyste på ett ställe bland några kartonger med en ficklampa. Vännen förstod först inte vad han menade men när han slog undan två av kartongerna såg hon kroppen. – Om han inte hade flyttat kartongerna svär jag på att jag aldrig hade hittat henne. Jag och (19-åringens mamma) hade varit där tidigare och inte hittat något. Åklagaren vill använda kvinnans vittnesmål för att visa på att 15-åringen hela tiden visste var kroppen fanns. Vännen vittnade också om att det var märkligt att pojken kunde se kroppen i det mörka förrådet. – Det enda jag kan tänka mig är att det fanns en extremt liten springa mellan bänkskivan och kartongen och att han sett henne där. Efter en paus var det dags för pojkvännen till den mördade kvinnan att vittna. De två hade haft ett förhållande under nio månader, men det var först under den sista tiden innan mordet som hon började öppna sig för honom och berätta om den röriga situationen i hemmet. Därför kunde pojkvännen heller inte lämna så många tydliga svar om exempelvis hon känt sig hotad av 15-åringen. – Det verkade som att hon inte ville att jag skulle veta allt dåligt som hände henne därhemma. Han kunde dock dra sig till minnes att hon berättat om ett par episoder som gjort att hon känt obehag inför 15-åringen. En handlade om hur hon misstänkte att han varit inne i hennes rum och stulit pengar. En annan om hur han lekt med en snara av ett halmstrå när han satt bredvid henne. Dessa saker ska ha hänt under sommaren, enligt pojkvännen. Just pengar är ett ämne som åklagaren ofta återkommer till under onsdagen. Han försöker ta reda på hur god 19-åringens ekonomi var och visa på att hon hade ganska gott om pengar. 15-åringens försvarsadvokat visade dock precis innan lunchuppehållet ett kontoutdrag som finns i förundersökningen och som visar att hon tog ut sina sista 200 kronor några dagar innan mordet. Innan förmiddagens vittnesförhör klargjorde åklagaren att det finns vissa brister i förundersökningen. Bland annat har polisen inte dokumenterat fullt ut undersökningen av platser där man inte hittat bevis på gården. Han berättade också att fingeravtryck på en kartong som hittats på brottsplatsen håller relativt låg kvalitet. Försvaret har tidigare kritiserat att det inte gjorts undersökningar av om kulorna på brottsplatsen kommer från samma tillverkningssats som kulorna i vapenskåpet. Åklagaren redogjorde för att sådana undersökningar har lågt bevisvärde. Enligt honom kan det vara kulor från olika tillverkningssats i samma ask. Dessutom är satserna mycket stora, uppemot en halv miljon kulor. – Bevisvärdet är i det närmaste noll.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.