Hässleholm Sven-Otto Lund fastnade får något i artikeln som plötsligt har blivit aktuellt i dessa dagar, vargjakt.
Hässleholm • Publicerad 4 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Sven-Otto Lund fastnade får något i artikeln som plötsligt har blivit aktuellt i dessa dagar, vargjakt. Under 1800-talet ledde vargstammen till stora konflikter kring tamboskap som blev rivna och vargen bekämpades med både bössa och gift. Detta ledde till att vargarna försvann helt. Och en av Skånes sista vargar sköts i Vittsjötrakten. I artikeln inför 100-årsdagen berättar Lars Nilsson om hur han som liten pojke deltog i jakten på en varg. Alla i socknen, stora som små, fick gå med i drevet. Vargen, som var trebent, drevs upp på en backe och en äldre man i jaktsällskapet tog upp bössan och fällde vargen. Efteråt berättade skytten om hur han hade darrat när han tryckte av skottet, men vargen föll och mannen konstaterade att ibland kan bössan darra i rätt väg.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.